Er zijn goede redenen om een niet-afwervingsbeding op te nemen in een samenwerkingscontract. Bijvoorbeeld zal men in een gezamenlijk onderzoeksproject alleen sleutelpersoneel aan het project durven toewijzen als men zeker is dat de andere partij deze goede werknemer(s) niet zou wegkapen. Ook zal niemand nog een werknemer laten werken bij een klant ter plaatse, als er gevreesd moet worden dat deze werknemer het hof kan worden gemaakt.
Nieuw standpunt
De EC heeft in mei 2024 een ‘policy brief’ gepubliceerd waarin de EC als een nieuw standpunt inneemt dat niet-afwervingsafspraken over het algemeen, volgens hun aard, beschouwd worden als een beperking van de mededinging onder artikel 101 VWEU. Dit artikel voorziet in een verbod op handelspraktijken tussen EU-landen die de mededinging kunnen verhinderen, beperken of verstoren.
Niet-afwervingsafspraken verminderen volgens de EC de dynamiek van de arbeidsmarkt met negatieve gevolgen voor de beloning van werknemers, de productiviteit van bedrijven en innovatie. Doorgaans weet een werknemer hier ook niets van. Het wordt als het ware boven het hoofd geregeld waardoor de werknemer geen vergoeding heeft ingecalculeerd voor de beperking van mogelijke toekomstige vacatures.
Dit nieuwe standpunt heeft de toets van de Europese rechtbanken nog niet doorstaan en het is afwachten in welke mate deze koerswijziging stand zal houden.
Wees selectief in het opnemen ervan
In ieder geval houdt dit nieuwe standpunt niet in dat niet-afwervingsbedingen steeds nietig zouden zijn.
Als het beding (i) een ondergeschikt onderdeel is van een hoofdtransactie die de mededinging niet beperkt, (ii) evenredig is aan die hoofdtransactie en (iii) objectief noodzakelijk is voor de uitvoering van de hoofdtransactie, dan zou...
Read more ...
Verjaringstermijn bij sociaalrechtelijke misdrijven dubbel zo lang!
Published on 20/12/2024
Op 28 april 2024 is de Wet Strafprocesrecht I van 9 april 2024 in werking getreden. De nieuwe regels die deze wet introduceert, zijn onmiddellijk van toepassing op alle hangende geschillen waarvan de vorderingen op 28 april 2024 niet verjaard waren.
Read more ...
Erfdienstbaarheid van doorgang (of overgang)
Published on 18/12/2024
Het recht van doorgang (of overgang) is een juridisch concept dat de eigenaar van een perceel grond het recht geeft om over een ander perceel te gaan om toegang te krijgen tot hun eigen eigendom. Dit recht kan van cruciaal belang zijn, vooral in situaties waar een perceel geen directe toegang heeft tot een openbare weg.
Read more ...
Cultuurcontract versie 2025
Published on 17/12/2024
CULTUURCONTRACT (versie 2025)
Read more ...
De twee-staps-schenking: dubbele controle bij het doorgeven van uw vermogen aan de volgende generatie(s)
Published on 17/12/2024
In het Belgisch recht zijn er verschillende technieken om uw vermogen te schenken naar de volgende generatie én daarbij toch de controle te behouden. In deze nieuwsbrief gaan wij dieper in op de twee-staps-schenking, een rechtsfiguur waarbij veel vertrouwen wordt vereist tussen echtgenoten, dewelke wordt gevolgd door een dubbele controle.
Read more ...