Stay on track

Stay on track

Moving you forward

Journal

Wetgever voert de strijd tegen gokverslaving op met belangrijke nieuwe spelregels voor de gokindustrie

Publié le 02/04/2025

De toename van het aantal gokverslaafden en de almaar groter wordende gokindustrie zijn de wetgever niet ontgaan. Na eerdere beschermende regelgeving in de vorm van stortingslimieten en beperkingen op bonussen en reclame (in 2018 en 2022), werden er het afgelopen jaar nieuwe wetgevende initiatieven gelanceerd en traden zij intussen reeds in werking (het K.B. inzake reclame d.d. 27 februari 2023 en de Wet “Van Hecke” d.d. 18 februari 2024). Dit met het doel om de spelers verder te beschermen tegen de financiële – potentieel desastreuze – gevolgen van een gokverslaving. We overlopen in deze nieuwsbrief de belangrijkste nieuwigheden.

En savoir plus ...

Betalingsregels bij overheidsopdrachten vanaf 1 januari 2025

Publié le 02/04/2025

In navolging van een arrest van het Hof van Justitie*, werd – via het KB van 12 augustus 2024 (BS 16 september 2024) – de betalingsregeling van de overheidsopdrachten, die aan het Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten (hierna ‘KB Uitvoering’) zijn onderworpen, grondig gewijzigd. 

En savoir plus ...

Huisje, boompje… beestje? Wat mag wel en wat mag niet in een huurwoning?

Publié le 01/04/2025

De discussie over huisdieren in huurwoningen woedt al sedert jaar en dag. Verhuurders willen liever geen beestenboel in hun eigendom, terwijl huurders hun trouwe viervoeter vaak als volwaardig gezinslid beschouwen. Op 20 december 2024 heeft het Hof van Cassatie een belangrijk arrest uitgesproken met meer duiding over het verbod op huisdieren in huurcontracten. 

En savoir plus ...

Bestuurder in een vennootschap, wees voorzichtig De belangrijkste principes van de interne aansprakelijkheid van (feitelijke) bestuurders voor bestuursfouten op een rijtje

Publié le 01/04/2025

Bestuurders hebben de verantwoordelijkheid om “zorgvuldig en redelijk te handelen”. Dat is geen vrijblijvende aanbeveling, maar een wettelijke verplichting. Artikelen 6.5 en 6.6 Burgerlijk Wetboek (voorheen artikelen 1382 en 1383 Oud Burgerlijk Wetboek) vormen de basis voor de buitencontractuele aansprakelijkheid en bepalen dat elke burger de plicht heeft om zorgvuldig en redelijk te handelen. Wie dat nalaat en schade veroorzaakt, kan aansprakelijk worden gesteld.

 

En savoir plus ...

HELP! Ik (ver)kocht mijn woning, maar de (ver)koper wil niet verder.

Publié le 01/04/2025

Vele huiseigenaars doen beroep op een makelaar voor de tekoopstelling van hun woning zodat alles via een correcte en vlotte manier verloopt. Bovendien heeft de makelaar afdoende kennis op het terrein van de vastgoedmarkt en de vereiste documenten. In principe dienen de verkopers enkel maar hun akkoord te geven nadat een kandidaat-koper een bod heeft uitgebracht op hun woning. Door het aanvaarden van het bod, komt een koopovereenkomst tot stand. Maar wat als een partij zich daarna bedenkt? Wat zijn dan uw opties? Wat in geval er reeds een onderhandse verkoopovereenkomst (‘compromis’) werd ondertekend? 

En savoir plus ...

Niet-afwervingsbedingen in het vizier van de Europese Commissie (‘EC’)

Publié le 20/12/2024

Voorbeelden

In niet-afwervingsbedingen komen zakelijke partners overeen om geen werknemers van elkaar "af te pakken". Bij "niet-aanwerven" wordt afgesproken om niet actief of passief werknemers van de andere contractspartij in dienst te nemen. Bij "niet-benaderen" wordt afgesproken om niet actief werknemers van de andere contractspartij te benaderen. 

Er zijn goede redenen om een niet-afwervingsbeding op te nemen in een samenwerkingscontract. Bijvoorbeeld zal men in een gezamenlijk onderzoeksproject alleen sleutelpersoneel aan het project durven toewijzen als men zeker is dat de andere partij deze goede werknemer(s) niet zou wegkapen. Ook zal niemand nog een werknemer laten werken bij een klant ter plaatse, als er gevreesd moet worden dat deze werknemer het hof kan worden gemaakt. 

Nieuw standpunt

De EC heeft in mei 2024 een ‘policy brief’ gepubliceerd waarin de EC als een nieuw standpunt inneemt dat niet-afwervingsafspraken over het algemeen, volgens hun aard, beschouwd worden als een beperking van de mededinging onder artikel 101 VWEU. Dit artikel voorziet in een verbod op handelspraktijken tussen EU-landen die de mededinging kunnen verhinderen, beperken of verstoren.

Niet-afwervingsafspraken verminderen volgens de EC de dynamiek van de arbeidsmarkt met negatieve gevolgen voor de beloning van werknemers, de productiviteit van bedrijven en innovatie. Doorgaans weet een werknemer hier ook niets van. Het wordt als het ware boven het hoofd geregeld waardoor de werknemer geen vergoeding heeft ingecalculeerd voor de beperking van mogelijke toekomstige vacatures. 

Dit nieuwe standpunt heeft de toets van de Europese rechtbanken nog niet doorstaan en het is afwachten in welke mate deze koerswijziging stand zal houden.

Wees selectief in het opnemen ervan

In ieder geval houdt dit nieuwe standpunt niet in dat niet-afwervingsbedingen steeds nietig zouden zijn.

Als het beding (i) een ondergeschikt onderdeel is van een hoofdtransactie die de mededinging niet beperkt, (ii) evenredig is aan die hoofdtransactie en (iii) objectief noodzakelijk is voor de uitvoering van de hoofdtransactie, dan zou...

En savoir plus ...

Verjaringstermijn bij sociaalrechtelijke misdrijven dubbel zo lang!

Publié le 20/12/2024

Op 28 april 2024 is de Wet Strafprocesrecht I van 9 april 2024 in werking getreden. De nieuwe regels die deze wet introduceert, zijn onmiddellijk van toepassing op alle hangende geschillen waarvan de vorderingen op 28 april 2024 niet verjaard waren. 

En savoir plus ...

Erfdienstbaarheid van doorgang (of overgang)

Publié le 18/12/2024

Het recht van doorgang (of overgang) is een juridisch concept dat de eigenaar van een perceel grond het recht geeft om over een ander perceel te gaan om toegang te krijgen tot hun eigen eigendom. Dit recht kan van cruciaal belang zijn, vooral in situaties waar een perceel geen directe toegang heeft tot een openbare weg. 

En savoir plus ...

Cultuurcontract versie 2025

Publié le 17/12/2024

CULTUURCONTRACT (versie 2025)

 

En savoir plus ...

De twee-staps-schenking: dubbele controle bij het doorgeven van uw vermogen aan de volgende generatie(s)

Publié le 17/12/2024

In het Belgisch recht zijn er verschillende technieken om uw vermogen te schenken naar de volgende generatie én daarbij toch de controle te behouden. In deze nieuwsbrief gaan wij dieper in op de twee-staps-schenking, een rechtsfiguur waarbij veel vertrouwen wordt vereist tussen echtgenoten, dewelke wordt gevolgd door een dubbele controle.

En savoir plus ...