De pachter of de bevoorrechte familieleden (die daadwerkelijk aan de exploitatie deelnemen) van de pachter hebben de mogelijkheid om het gepachte goed in kwestie te kopen voor dezelfde prijs en onder dezelfde voorwaarden die de verpachter aan andere kandidaat-koper zou aanbieden.
Het recht van voorkoop van de pachter gaat vóór op andere voorkooprechten.
De pachter die zich beroept op zijn voorkooprecht, mag de exploitatie gedurende een termijn van 5 jaar niet overdragen, tenzij aan zijn bevoorrechte familieleden.
2. Verkoop uit de hand
Indien de eigenaar het gepachte goed uit de hand wil verkopen, dan moet de notaris ervoor zorgen dat de pachter kennis kan nemen van de inhoud van de akte. Deze akte is opgesteld onder opschortende voorwaarde van niet-uitoefening van het voorkooprecht van de pachter. Enkel de identiteit van de koper wordt opengelaten in de akte.
Indien de pachter het aanbod aanvaardt, dan moet hij de notaris binnen de 30 dagen na de kennisgeving hiervan op de hoogte brengen.
Na deze kennisgeving, beschikt de pachter voortaan over een termijn van 60 dagen om de prijs te betalen.
Indien de pachter het aanbod niet zou aanvaarden dan moet de verpachter het gepachte goed onder dezelfde voorwaarden en prijs aanbieden aan de kandidaat-koper.
3. Openbare verkoop: fysiek of Biddit
De notaris moet verplicht de pachter minstens 15 dagen op voorhand inlichten over de plaats, dag en het uur van de dag van de openbare verkoop en van de sluitingen van de biedingen.
Zolang het Pachtdecreet niet in werking was getreden, was het niet mogelijk om verpachte goederen in België...
En savoir plus ...
Het Nieuw Vlaams Pachtdecreet (Deel 7)
Publié le 29/10/2024
In deze bijdrage gaan we inhoudelijk in op de 3 andere opzeggingsmogelijkheden voor de verpachter. Er bestaan 4 categorieën (artikel 10, 11, 12 en 13), waarvan wij nu de tweede, derde en vierde zullen bespreken.
En savoir plus ...
Geniet nog van een verkorte verdachte periode vóór 2025
Publié le 29/10/2024
Recent werd de regering Diependaele gevormd, waarbij in het regeerakkoord tal van zaken zijn opgenomen om het gat van de begroting te verkleinen. Er zijn aldus tal van wijzigingen op komst voor de Vlaming, waarbij de vroegste wijzigingen gedateerd worden op 1 januari 2025. Voor deze nieuwsbrief, gaat het in het bijzonder om een fiscale bepaling die effect heeft op successieplanning en/of nalatenschappen.
En savoir plus ...
Overlijden in CommV’s: voorkom een ontbinding van rechtswege
Publié le 28/10/2024
Een Commanditaire Vennootschap is een vennootschapsvorm die door veel (kleinere) ondernemers gebruikt wordt. Bij de meeste Commanditaire Vennootschappen heeft u immers geen verplichting om uw jaarrekening openbaar te maken. Hierbij bent u – als ondernemer – meestal de gecommanditeerde (“werkende”) vennoot en eigenaar van 99% van de aandelen, terwijl iemand uit uw nabije omgeving (uw echtgenoot/echtgenote of familielid) als commanditaire (“stille”) vennoot zal optreden met 1% van de aandelen.
Via deze juridische structuur kan u – als gecommanditeerde vennoot – uw activiteiten uitoefenen in een vennootschap, terwijl de aansprakelijkheid van de commanditaire vennoot (indien hij/zij zich houdt aan de wettelijke regels) beperkt blijft tot zijn/haar inbreng.
En savoir plus ...
Bezint eer ge AirBnBt
Publié le 28/10/2024
AirBnB is een bekend online platform waar kamers of woningen aan toeristen worden aangeboden. Het biedt gebruikers de kans om nieuwe mensen te ontmoeten en extra inkomsten te genereren.
Echter, indien u overweegt om AirBnB-host te worden, is het essentieel om op de hoogte te zijn van de (lokale) wetgeving. Vaak kan de gastenkamer of woning niet zomaar worden verhuurd via AirBnB.
En savoir plus ...
De dreiging van bestuurdersaansprakelijkheid ingeval van een (nakend) faillissement
Publié le 16/07/2024
Uitzondering op beperkte aansprakelijkheid: Bestuurdersaansprakelijkheid
Deze bescherming wordt echter doorprikt in geval van “bestuurdersaansprakelijkheid”, die zowel burgerrechtelijke als strafrechtelijk van aard kan zijn. In het geval van bestuurdersaansprakelijkheid zal een bestuurder met zijn eigen vermogen schulden van de vennootschap moeten voldoen.
Een vennootschap die in België failliet gaat, brengt niet automatisch de aansprakelijkheid van de bestuurder met zich mee. Er zijn de gewone gronden van de bestuurdersaansprakelijkheid, alsook de bijzondere aansprakelijkheidsgronden in het kader van een faillissement.
Gronden voor bestuurdersaansprakelijkheid
1. Een kennelijk grove fout die heeft bijgedragen tot het faillissement. (artikel XX.225 Wetboek Economisch Recht): bestuurders kunnen persoonlijk aansprakelijk worden gesteld als ze zich schuldig hebben gemaakt aan een kennelijke grove fout die heeft bijgedragen tot het faillissement. De drempel hiervoor is “kennelijk” een grove fout en aldus moet de fout zo ernstig zijn dat er geen enkele redelijk bestuurder in dezelfde omstandigheden dezelfde fout zou hebben gemaakt.
2. Wrongful trading (artikel XX.227 Wetboek Economisch Recht): de bestuurder die weet of behoort te weten dat de onderneming reddeloos verloren is, wordt verplicht de boeken neer te leggen. De bestuurder mag geenszins een kennelijk reddeloos verloren onderneming verder zetten. Doet hij dit toch, dan loopt de bestuurder het risico persoonlijk aansprakelijk te worden gesteld voor schulden van de vennootschap. Deze grond wordt steeds nauwgezetter gecontroleerd.
3. Laattijdige aangifte van het faillissement (artikel XX.102 Wetboek Economisch Recht): de bestuurder die in gebreke blijft om tijdig een aangifte te doen van het faillissement, kan persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de toename van het passief na de vastgestelde datum van staking van faillissement en de uiteindelijke faillissementsdatum.
Hoewel de hieronder vermelde gronden voor bestuurdersaansprakelijkheid niet enkel behoren tot aansprakelijkheid in het kader van het faillissement, mogen bestuurders bij een nakend faillissement ook volgende zaken niet uit het oog verliezen
Afstandsregels voor beplantingen – afwijkende regeling voor het openbaar domein
Publié le 15/07/2024
Bomen, hagen en struiken kunnen niet zomaar langs de perceelgrens geplaatst worden zoals men wil.
Er moeten afstandsregels gerespecteerd worden. Indien de afstandsregels niet worden gerespecteerd, kan de buur het snoeien of het rooien van de beplanting eisen.
Een onderscheid dringt zich wel op tussen beplantingen op openbaar domein en deze op private eigendom.
En savoir plus ...
Het Nieuw Vlaams Pachtdecreet – Opzeggingsmogelijkheden verpachter (deel 6)
Publié le 15/07/2024
In deze bijdrage gaan we inhoudelijk in op de opzeggingsmogelijkheden voor de verpachter. Er bestaan 4 categorieën, waarvan wij nu de eerste zullen bespreken.
En savoir plus ...
Het Nieuw Vlaams Pachtdecreet – Beëindigingswijzen van een pachtovereenkomst (deel 5)
Publié le 15/07/2024
De pachtoverdracht en onderpacht was het laatste onderwerp dat wij besproken hebben in onze reeks over het Pachtdecreet. In deze bijdrage gaan we in op de beëindigingswijzen van de pachtovereenkomst en de opzeggingsmogelijkheden.
En savoir plus ...
Wetgever concretiseert de precontractuele informatieverplichting
Publié le 15/07/2024
Ten minste één maand voor het sluiten van elke commerciële samenwerkingsovereenkomst, waaronder de franchise of de concessie, moet (i) een eerste ontwerp van het contract en (ii) een afzonderlijk precontractueel informatiedocument (‘PID’) aan de potentiële partner (bijvoorbeeld de franchisenemer) worden overgemaakt.
Dit zou de partner in staat moeten stellen om met kennis van zaken een oordeel te vormen over de toekomstige samenwerking.
De PID moest onder meer de belangrijke contractuele bepalingen bevatten.
En savoir plus ...