Er is dus geen notariële akte meer nodig, dit kan bij onderhandse akte die dienvolgens (elektronisch) geregistreerd wordt in het pandregister
Dezelfde bovenvermelde regels gelden nu ook voor het vroegere landbouwvoorrecht.
De nieuwe regeling heeft uiteraard gevolgen voor de schuldeisers die al een pandrecht op een handelszaak en/of een landbouwvoorrecht hadden vóór het in voege treden van de nieuwe Pandwet.
De wet voorziet in een overgangsregeling in die zin dat schuldeisers die reeds over een pandrecht beschikten vóór de inwerkingtreding van de nieuwe wet, hun rang ten opzichte van andere schuldeisers kunnen behouden. Schuldeisers moeten binnen de 12 maanden na de inwerkingtreding van de Pandwet, dus vóór 1 januari 2019, een pandrecht op de bezwaarde goederen laten registreren in het pandregister. De nieuwe rechten en verplichtingen worden daarna ook van toepassing op het gewezen pand op de handelszaak en/of het landbouwvoorrecht
Opgepast! Gebeurt de registratie niet uiterlijk op 31 december 2018, dan kan er wel nog steeds een registratie gebeuren maar verliest de schuldeiser onherroepelijk zijn rang. De rang wordt immers bepaald door het principe van ‘first come, first served', wie eerst registreert komt eerst in rang.
Daar waar vroeger enkel financiële instellingen gebruik konden maken van deze zekerheid, kunnen nu alle schuldeisers hierop beroep doen.
Het volstaat een onderhandse overeenkomst te maken tussen partijen, met vermelding van alle nodige voorwaarden, en die nadien dan gewoon elektronisch moet worden geregistreerd in het pandregister.