Stay on track

Stay on track

Moving you forward

Journal

Niet-afwervingsbedingen in het vizier van de Europese Commissie (‘EC’)

Publié le 20/12/2024

Voorbeelden

In niet-afwervingsbedingen komen zakelijke partners overeen om geen werknemers van elkaar "af te pakken". Bij "niet-aanwerven" wordt afgesproken om niet actief of passief werknemers van de andere contractspartij in dienst te nemen. Bij "niet-benaderen" wordt afgesproken om niet actief werknemers van de andere contractspartij te benaderen. 

Er zijn goede redenen om een niet-afwervingsbeding op te nemen in een samenwerkingscontract. Bijvoorbeeld zal men in een gezamenlijk onderzoeksproject alleen sleutelpersoneel aan het project durven toewijzen als men zeker is dat de andere partij deze goede werknemer(s) niet zou wegkapen. Ook zal niemand nog een werknemer laten werken bij een klant ter plaatse, als er gevreesd moet worden dat deze werknemer het hof kan worden gemaakt. 

Nieuw standpunt

De EC heeft in mei 2024 een ‘policy brief’ gepubliceerd waarin de EC als een nieuw standpunt inneemt dat niet-afwervingsafspraken over het algemeen, volgens hun aard, beschouwd worden als een beperking van de mededinging onder artikel 101 VWEU. Dit artikel voorziet in een verbod op handelspraktijken tussen EU-landen die de mededinging kunnen verhinderen, beperken of verstoren.

Niet-afwervingsafspraken verminderen volgens de EC de dynamiek van de arbeidsmarkt met negatieve gevolgen voor de beloning van werknemers, de productiviteit van bedrijven en innovatie. Doorgaans weet een werknemer hier ook niets van. Het wordt als het ware boven het hoofd geregeld waardoor de werknemer geen vergoeding heeft ingecalculeerd voor de beperking van mogelijke toekomstige vacatures. 

Dit nieuwe standpunt heeft de toets van de Europese rechtbanken nog niet doorstaan en het is afwachten in welke mate deze koerswijziging stand zal houden.

Wees selectief in het opnemen ervan

In ieder geval houdt dit nieuwe standpunt niet in dat niet-afwervingsbedingen steeds nietig zouden zijn.

Als het beding (i) een ondergeschikt onderdeel is van een hoofdtransactie die de mededinging niet beperkt, (ii) evenredig is aan die hoofdtransactie en (iii) objectief noodzakelijk is voor de uitvoering van de hoofdtransactie, dan zou...

En savoir plus ...

Verjaringstermijn bij sociaalrechtelijke misdrijven dubbel zo lang!

Publié le 20/12/2024

Op 28 april 2024 is de Wet Strafprocesrecht I van 9 april 2024 in werking getreden. De nieuwe regels die deze wet introduceert, zijn onmiddellijk van toepassing op alle hangende geschillen waarvan de vorderingen op 28 april 2024 niet verjaard waren. 

En savoir plus ...

Erfdienstbaarheid van doorgang (of overgang)

Publié le 18/12/2024

Het recht van doorgang (of overgang) is een juridisch concept dat de eigenaar van een perceel grond het recht geeft om over een ander perceel te gaan om toegang te krijgen tot hun eigen eigendom. Dit recht kan van cruciaal belang zijn, vooral in situaties waar een perceel geen directe toegang heeft tot een openbare weg. 

En savoir plus ...

Cultuurcontract versie 2025

Publié le 17/12/2024

CULTUURCONTRACT (versie 2025)

 

En savoir plus ...

De twee-staps-schenking: dubbele controle bij het doorgeven van uw vermogen aan de volgende generatie(s)

Publié le 17/12/2024

In het Belgisch recht zijn er verschillende technieken om uw vermogen te schenken naar de volgende generatie én daarbij toch de controle te behouden. In deze nieuwsbrief gaan wij dieper in op de twee-staps-schenking, een rechtsfiguur waarbij veel vertrouwen wordt vereist tussen echtgenoten, dewelke wordt gevolgd door een dubbele controle.

En savoir plus ...

Alle hens aan dek: hogere aansprakelijkheidsrisico’s voor bestuurders onder het vernieuwde aansprakelijkheidsrecht?

Publié le 17/12/2024

De overgang naar 2025 brengt naast vuurwerk ook de inwerkingtreding van nieuwe wetgeving met zich mee. 

Meer bepaald zal op 1 januari 2025 het nieuwe Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek in werking treden. Dit Boek 6 regelt de buitencontractuele aansprakelijkheid, die voorheen gekend was onder de artikelen 1382 e.v. van ons oud Burgerlijk Wetboek.

Eén van de meest spraakmakende wijzigingen die voortvloeit uit de invoering van het nieuwe Boek 6, betreft de mogelijke gewijzigde aansprakelijkheid van bestuurders (meer bepaald de afschaffing van de quasi-immuniteit van de hulppersoon). 

Waar voorheen de aansprakelijkheid van bestuurders slechts zeer uitzonderlijk mogelijk was, zal het vanaf 1 januari 2025 (in principe) mogelijk worden voor een contractspartij van de vennootschap om de bestuurders persoonlijk aansprakelijk te stellen voor fouten die zij hebben begaan tijdens de uitvoering van hun mandaat.

En savoir plus ...

Het Nieuw Vlaams Pachtdecreet: recht van voorkoop (Deel 8)

Publié le 29/10/2024

1. Principes

Bij verkoop van een verpachte landeigendom, moet de verpachter het recht van voorkoop van de pachter respecteren. 

De pachter of  de bevoorrechte familieleden (die daadwerkelijk aan de exploitatie deelnemen) van de pachter hebben de mogelijkheid om het gepachte goed in kwestie te kopen voor dezelfde prijs en onder dezelfde voorwaarden die de verpachter aan andere kandidaat-koper zou aanbieden. 

Het recht van voorkoop van de pachter gaat vóór op andere voorkooprechten.

De pachter die zich beroept op zijn voorkooprecht, mag de exploitatie gedurende een termijn van 5 jaar niet overdragen, tenzij aan zijn bevoorrechte familieleden. 


2. Verkoop uit de hand 

Indien de eigenaar het gepachte goed uit de hand wil verkopen, dan moet de notaris ervoor zorgen dat de pachter kennis kan nemen van de inhoud van de akte. Deze akte is opgesteld onder opschortende voorwaarde van niet-uitoefening van het voorkooprecht van de pachter. Enkel de identiteit van de koper wordt opengelaten in de akte. 

Indien de pachter het aanbod aanvaardt, dan moet hij de notaris binnen de 30 dagen na de kennisgeving hiervan op de hoogte brengen. 
Na deze kennisgeving, beschikt de pachter voortaan over een termijn van 60 dagen om de prijs te betalen. 

Indien de pachter het aanbod niet zou aanvaarden dan moet de verpachter het gepachte goed onder dezelfde voorwaarden en prijs aanbieden aan de kandidaat-koper.


3. Openbare verkoop: fysiek of Biddit 

De notaris moet verplicht de pachter minstens 15 dagen op voorhand inlichten over de plaats, dag en het uur van de dag van de openbare verkoop en van de sluitingen van de biedingen.

Zolang het Pachtdecreet niet in werking was getreden, was het niet mogelijk om verpachte goederen in België...

En savoir plus ...

Het Nieuw Vlaams Pachtdecreet (Deel 7)

Publié le 29/10/2024

In deze bijdrage gaan we inhoudelijk in op de 3 andere opzeggingsmogelijkheden voor de verpachter.  Er bestaan 4 categorieën (artikel 10, 11, 12 en 13), waarvan wij nu de tweede, derde en vierde zullen bespreken. 

En savoir plus ...

Geniet nog van een verkorte verdachte periode vóór 2025

Publié le 29/10/2024

Recent werd de regering Diependaele gevormd, waarbij in het regeerakkoord tal van zaken zijn opgenomen om het gat van de begroting te verkleinen. Er zijn aldus tal van wijzigingen op komst voor de Vlaming, waarbij de vroegste wijzigingen gedateerd worden op 1 januari 2025. Voor deze nieuwsbrief, gaat het in het bijzonder om een fiscale bepaling die effect heeft op  successieplanning en/of nalatenschappen. 

En savoir plus ...

Overlijden in CommV’s: voorkom een ontbinding van rechtswege

Publié le 28/10/2024

Een Commanditaire Vennootschap is een vennootschapsvorm die door veel (kleinere) ondernemers gebruikt wordt. Bij de meeste Commanditaire Vennootschappen heeft u immers geen verplichting om uw jaarrekening openbaar te maken. Hierbij bent u – als ondernemer – meestal de gecommanditeerde (“werkende”) vennoot en eigenaar van 99% van de aandelen, terwijl iemand uit uw nabije omgeving (uw echtgenoot/echtgenote of familielid) als commanditaire (“stille”) vennoot zal optreden met 1% van de aandelen.


Via deze juridische structuur kan u – als gecommanditeerde vennoot – uw activiteiten uitoefenen in een vennootschap, terwijl de aansprakelijkheid van de commanditaire vennoot (indien hij/zij zich houdt aan de wettelijke regels) beperkt blijft tot zijn/haar inbreng.

En savoir plus ...

Bezint eer ge AirBnBt

Publié le 28/10/2024

AirBnB is een bekend online platform waar kamers of woningen aan toeristen worden aangeboden. Het biedt gebruikers de kans om nieuwe mensen te ontmoeten en extra inkomsten te genereren.

Echter, indien u overweegt om AirBnB-host te worden, is het essentieel om op de hoogte te zijn van de (lokale) wetgeving. Vaak kan de gastenkamer of woning niet zomaar worden verhuurd via AirBnB.

En savoir plus ...

De dreiging van bestuurdersaansprakelijkheid ingeval van een (nakend) faillissement

Publié le 16/07/2024

Uitzondering op beperkte aansprakelijkheid: Bestuurdersaansprakelijkheid

Deze bescherming wordt echter doorprikt in geval van “bestuurdersaansprakelijkheid”, die zowel burgerrechtelijke als strafrechtelijk van aard kan zijn. In het geval van bestuurdersaansprakelijkheid zal een bestuurder met zijn eigen vermogen schulden van de vennootschap moeten voldoen. 

Een vennootschap die in België failliet gaat, brengt niet automatisch de aansprakelijkheid van de bestuurder met zich mee.  Er zijn de gewone gronden van de bestuurdersaansprakelijkheid, alsook de bijzondere aansprakelijkheidsgronden in het kader van een faillissement. 

Gronden voor bestuurdersaansprakelijkheid

1. Een kennelijk grove fout die heeft bijgedragen tot  het faillissement. (artikel XX.225 Wetboek Economisch Recht): bestuurders kunnen persoonlijk aansprakelijk worden gesteld als ze zich schuldig hebben gemaakt aan een kennelijke grove fout die heeft bijgedragen tot het faillissement. De drempel hiervoor is “kennelijk” een grove fout en aldus moet de fout zo ernstig zijn dat er geen enkele redelijk bestuurder in dezelfde omstandigheden dezelfde fout zou hebben gemaakt.

2. Wrongful trading (artikel XX.227 Wetboek Economisch Recht): de bestuurder die weet of behoort te weten dat de onderneming reddeloos verloren is, wordt verplicht de boeken neer te leggen. De bestuurder mag geenszins een kennelijk reddeloos verloren onderneming verder zetten. Doet hij dit toch, dan loopt de bestuurder het risico persoonlijk aansprakelijk te worden gesteld voor schulden van de vennootschap. Deze grond wordt steeds nauwgezetter gecontroleerd. 

3. Laattijdige aangifte van het faillissement (artikel XX.102 Wetboek Economisch Recht): de bestuurder die in gebreke blijft om tijdig een aangifte te doen van het faillissement, kan persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de toename van het passief na de vastgestelde datum van staking van faillissement en de uiteindelijke faillissementsdatum. 

Hoewel de hieronder vermelde gronden voor bestuurdersaansprakelijkheid niet enkel behoren tot aansprakelijkheid in het kader van het faillissement, mogen bestuurders bij een nakend faillissement ook volgende zaken niet uit het oog verliezen

1. Fiscale schulden (BTW en bedrijfsvoorheffing) (artikel...

En savoir plus ...

Afstandsregels voor beplantingen – afwijkende regeling voor het openbaar domein

Publié le 15/07/2024

Bomen, hagen en struiken kunnen niet zomaar langs de perceelgrens geplaatst worden zoals men wil. 

Er moeten afstandsregels gerespecteerd worden. Indien de afstandsregels niet worden gerespecteerd,  kan de buur het snoeien of het rooien van de beplanting eisen.  

Een onderscheid dringt zich wel op tussen beplantingen op openbaar domein en deze op private eigendom. 

En savoir plus ...

Het Nieuw Vlaams Pachtdecreet – Opzeggingsmogelijkheden verpachter (deel 6)

Publié le 15/07/2024

In deze bijdrage gaan we inhoudelijk in op de opzeggingsmogelijkheden voor de verpachter.  Er bestaan 4 categorieën, waarvan wij nu de eerste zullen bespreken. 

En savoir plus ...

Het Nieuw Vlaams Pachtdecreet – Beëindigingswijzen van een pachtovereenkomst (deel 5)

Publié le 15/07/2024

De pachtoverdracht  en onderpacht was het laatste onderwerp dat wij besproken hebben in onze reeks over het Pachtdecreet. In deze bijdrage gaan we in op de beëindigingswijzen van de pachtovereenkomst en de opzeggingsmogelijkheden. 

En savoir plus ...

Wetgever concretiseert de precontractuele informatieverplichting

Publié le 15/07/2024

Ten minste één maand voor het sluiten van elke commerciële samenwerkingsovereenkomst, waaronder de franchise of de concessie, moet (i) een eerste ontwerp van het contract en (ii)  een afzonderlijk precontractueel informatiedocument (‘PID’) aan de potentiële partner (bijvoorbeeld de franchisenemer) worden overgemaakt. 


Dit zou de partner in staat moeten stellen om met kennis van zaken een oordeel te vormen over de toekomstige samenwerking.

De PID moest onder meer de belangrijke contractuele bepalingen bevatten.

En savoir plus ...

Nieuwe bescherming voor Verenigingen van Mede-Eigenaars onder Wijziging van het Wetboek van Economisch Recht

Publié le 15/07/2024

We willen u graag informeren over een belangrijke wijziging in het Wetboek van Economisch Recht (WER), die van invloed is op Verenigingen van Mede-Eigenaars (VME's). Dankzij deze verandering kunnen VME's in bepaalde gevallen nu als consument worden beschouwd, waardoor ze kunnen profiteren van de consumentenbescherming. Hieronder belichten we de voorwaarden en gevolgen van deze nieuwe regeling.

En savoir plus ...

Het Nieuw Vlaams Pachtdecreet (deel 4)

Publié le 22/03/2024

In de vorige editie bespraken we de duurtijd en de soorten pachtovereenkomsten.  In deze bijdrage gaan we in op de pachtoverdracht en de onderpacht. 

En savoir plus ...

Het Nieuw Vlaams Pachtdecreet (deel 3)

Publié le 22/03/2024

Wij bespraken in vorige edities reeds het toepassingsgebied, de verplichting om een geschrift op te stellen en de pachtprijs. We gaan verder met de duurtijd en de soorten pachtovereenkomsten.

En savoir plus ...

Het testament: een knap instrument, maar wees goed voorbereid

Publié le 22/03/2024

Wanneer u uw vermogen of successie wil plannen, bestaat er een waaier aan juridische instrumenten.  Naast de schenking, is het testament één van de bekendste instrumenten. Het testament is en blijft een knap instrument dat vele mogelijkheden biedt. Wees echter goed voorbereid. In een notendop overlopen we even met u de voornaamste spelregels en aandachtspunten. 

En savoir plus ...

Huis te koop: wie biedt, die bindt …

Publié le 22/03/2024

U kent het gevoel wel wanneer u op zoek bent naar een nieuwe woning en meteen ‘verkocht’ bent. Vervolgens brengt u snel en mogelijks niet weloverwogen een bod uit. 

De vraag die zich opdringt is de volgende: is de koop gesloten en bent u met andere woorden gebonden deze verder uit te voeren?

En savoir plus ...

Rijongeschikt verklaard. Wat nu?

Publié le 22/03/2024

Sedert enkele jaren is het rijgedrag van personen onder invloed van alcohol of drugs een doorn in het oog van de beleidsmakers.

De recente gebeurtenissen in Gent waar twee wielertoeristen de dood vonden nadat zij weggemaaid werden door een bestuurder met 3 gr/liter alcohol in zijn bloed, die niet over een rijbewijs beschikte en meerdere voorgaanden ter zake had, geven hen natuurlijk volmondig gelijk. Hoewel dergelijke uitwassen niet uit te sluiten zijn - er is immers geen kruit gewassen tegen zij die zich van wet noch gebod aantrekken - is er toch sterke druk op het gerechtelijk apparaat om repressiever op te treden tegen personen die onder invloed sturen.

Vooral problematisch gebruik wordt daarom aangepakt. Een van de veiligheidsmaatregelen is de mogelijks verruimde toepassing van het alcoholslot, een ander middel is het lichamelijk of geestelijk ongeschikt verklaren van bestuurders die problematisch gebruik vertonen.

De focus van deze nieuwsbrief ligt op deze laatste maatregel.

En savoir plus ...

Het Nieuw Vlaams Pachtdecreet (deel 2)

Publié le 21/12/2023

In het eerste deel werd het toepassingsgebied van het nieuw Vlaams Pachtdecreet besproken, we gaan verder met het vervolg hierop.

Wij willen hierbij ook vermelden dat het Pachtdecreet ondertussen gepubliceerd werd in het Belgisch Staatsblad van 28 november 2023. 

En savoir plus ...

Nieuwe verplichtingen voor wie bemiddelt in vastgoed

Publié le 21/12/2023

Op 1 februari 2024 treedt een nieuw Koninklijk Besluit in werking dat de bemiddelingsovereenkomsten tussen vastgoedmakelaars en consumenten zal regelen. Dit KB vervangt het zogenaamde ‘KB Freya’ (het KB van 12 januari 2007 betreffende bepaalde bedingen in de bemiddelingsovereenkomsten van vastgoedmakelaars). 

Het nieuwe KB is van toepassing op alle makelaarsovereenkomsten die vanaf 1 februari 2024 gesloten worden.

Het nieuwe KB bouwt voort op het KB Freya uit 2007, maar wijzigt, verfijnt en moderniseert een aantal principes.

Wij zetten de belangrijkste veranderingen voor u op een rij:

En savoir plus ...

Benoeming van nieuwe bestuurder(s) in vennootschappen vereist bijkomende administratieve formaliteiten

Publié le 10/11/2023

Op 1 augustus 2023 trad de nieuwe wet betreffende het Centraal Register van Bestuursverboden in werking (i.e. Wet 4 mei 2023 betreffende het Centraal Register van Bestuursverboden, BS 1 juni 2023). Op basis van deze wet dient bij de benoeming tot een bestuursfunctie van een persoon in een vennootschap, een verklaring te worden ingediend bij de griffie waarin de vennootschap/vereniging stelt dat aan deze persoon geen actueel bestuursverbod werd opgelegd door een rechtscollege van een lidstaat van de EER.

En savoir plus ...

Het verhuren van een eengezinswoning aan (buitenlandse) arbeidskrachten, aan een groep vrienden,…: maak steeds de juiste analyse!

Publié le 10/11/2023

Als eigenaar van een huurwoning kan er worden nagedacht om de woning aan meerdere personen tegelijk te verhuren en zo bijvoorbeeld meer betaalzekerheid te hebben, of een hoger bedrag aan huurgelden te kunnen innen, of tegemoet te komen aan de grote vraag naar dergelijke woningen,…  

Er kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het verhuren van een woning aan verschillende (buitenlandse) arbeidskrachten/werknemers of aan studenten die elk apart een huurovereenkomst hebben met de eigenaar,…

Bij het verhuren van de woning aan verschillende personen tegelijk, heerst het risico dat de woning de kwalificatie krijgt van ‘kamerwoning’ en niet meer als ‘eengezinswoning’. Probleem hierbij is dat een ‘eengezinswoning’ niet zonder vergunning mag worden omgevormd tot een ‘kamerwoning’ en dat voor een ‘kamerwoning’ strengere kwaliteitsvereisten gelden. 

 

En savoir plus ...

HET NIEUW VLAAMS PACHTDECREET (deel 1)

Publié le 10/11/2023

Het is zover, het nieuw Vlaams Pachtdecreet is gestemd in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement van 4 oktober 2023.

Het Pachtdecreet zal niet enkel van toepassing zijn op de nieuwe pachtovereenkomsten die gesloten worden vanaf 1 november 2023, maar ook op alle andere (oude) pachtovereenkomsten.

En savoir plus ...

Devolutieve werking van het administratieve beroep

Publié le 10/11/2023

In deze nieuwsbrief nemen we u mee in een complex juridisch vraagstuk dat recentelijk opnieuw de aandacht heeft getrokken en een diepgaande analyse vereist. Centraal in dit debat staat de devolutieve werking van bestuurlijk beroep en de reikwijdte van de bevoegdheden van de vergunningverlenende overheid in hoger beroep in verband met afwijkingsmogelijkheden in gemeentelijke verordeningen, dus op het niveau van de zogenaamde eerste aanleg.

En savoir plus ...

“Beter een goede huur met een verre vriend”: regels medehuur in het Vlaams Woninghuurdecreet ingevoerd voor hedendaagse woonvormen

Publié le 19/07/2023

Het concept medehuur, waarbij meerdere personen (geliefden maar ook kennissen, vrienden, collega’s, familieleden…) samen een huurwoning bewonen, is de laatste jaren enorm in opmars. Het roept echter ook diverse praktische en juridische vragen op. Woont u bijvoorbeeld in bij uw echtgenoot/echtgenote of wettelijk samenwonende partner zonder zelf een huurcontract te hebben getekend? Wat zijn dan uw rechten en plichten? Of woont u samen met vrienden in een huurwoning en wenst u voor het einde van de huurovereenkomst te verhuizen?  

Het nieuw Vlaams Woninghuurdecreet, inwerking getreden op 1 januari 2019, tracht raad te brengen. Er worden regels ingevoerd die een kader scheppen voor deze nieuwe woonvormen.  Voorheen was geen wettelijke regeling voorzien voor medehuur. 

Voor gehuwden en wettelijks samenwonenden is een apart regime met automatische bescherming voorzien. Voor alle feitelijk samenwonenden waaronder koppels die noch gehuwd noch wettelijk samenwonend zijn maar ook familie, vrienden, kennissen, collega’s… geldt een optionele bescherming. 

En savoir plus ...

De gewijzigde bescherming van de consument bij minnelijke invordering

Publié le 19/07/2023

Een van oorsprong kleine schuld kan op heden snel oplopen door onder andere interesten en contractueel vastgelegde forfaitaire (schade)vergoeding (de zgn. schadebedingen). Door de invoeging van het boek XIX “Schulden van de consument” in het WER heeft de wetgever gepoogd om agressieve invorderingspraktijken aan banden te leggen en de consument te beschermen tegen een spiraal aan schulden. 

En savoir plus ...

Kunstgras aanleggen: een omgevingsvergunning aanvragen?

Publié le 19/07/2023

Men maakt meestal niet meteen de link, maar ook kunstgras wordt beschouwd als verharding, net zoals ook het leggen van kiezels of grind als verharding moet worden beschouwd. Bijgevolg is het plaatsen van kunstgras in principe onderworpen aan de vergunningsplicht.

En savoir plus ...

Feitelijke samenwoners, opgepast: vrijheid, blijheid heeft een keerzijde!

Publié le 19/07/2023

In België zijn er 3 manieren om de relatie met uw partner vorm te geven: u treedt u in het huwelijk, u opteert voor de wettelijke samenwoning, ofwel doet u geen van beiden en dan bent u louter “feitelijk samenwonend”. Een reden om te opteren voor de feitelijke samenwoning kan bijvoorbeeld zijn omdat u uw ‘vrijheid’ wenst te behouden en niet gebonden wil zijn aan bepaalde regels of... aan uw partner. 

Wees echter goed voorbereid want geen regels betekent ook geen bescherming. In onze praktijk ontmoeten we regelmatig cliënten die totaal verrast zijn dat in geval van overlijden of relatiebreuk de bescherming dan ook uitblijft. We zetten voor u enkele aandachtspunten op een rijtje en geven enkele tips mee zodat u toch voldoende bescherming kan inbouwen. 

En savoir plus ...

Erfdienstbaarheid van overgang kan voortaan ook verkregen worden door verjaring

Publié le 19/07/2023

De regels inzake erfdienstbaarheden brengen geen revolutie met zich, maar zorgen wel voor een belangrijke evolutie van de ontstaanswijzen van erfdienstbaarheden. Sedert 1 september 2021 kan een recht van overgang ontstaan door verkrijgende verjaring.

Voordien was dit niet mogelijk. Erfdienstbaarheden konden verdwijnen door verjaring, maar niet ontstaan, althans slechts in specifieke gevallen. Het was vereist dat de erfdienstbaarheden zowel zichtbaar als voortdurend waren. Een recht van overgang kon onder het oude recht weliswaar zichtbaar zijn (de overgang kon aangelegd of aangeduid zijn), maar niet voortdurend (de uitoefening van een dergelijke erfdienstbaarheid veronderstelde telkens weer een daad van de mens: iemand moest via de overgang wandelen of rijden).

En savoir plus ...

Het aankomend Vlaams Pachtdecreet: welke (nieuwe) soorten overeenkomsten?

Publié le 16/05/2023

De Raad van State heeft zijn advies gegeven over het voorstel van Vlaams Pachtdecreet, dit bij verslag van 9 mei 2023.  De Parlementsleden kunnen nu verder op basis van dit advies in de Commissie beraadslagen.  Van deze Commissiebesprekingen wordt een verslag opgemaakt voor de plenaire vergadering van het Parlement. 

De bedoeling is om nog vóór het verlof het voorstel van Pachtdecreet in plenaire vergadering te laten stemmen. De inwerkingtreding zal wellicht voorzien zijn voor  1 augustus of 1 september 2023.

In deze bijdrage willen wij even stilstaan bij de verschillende  soorten overeenkomsten die men wil voorzien. Belangrijk, alles moet verplicht schriftelijk worden opgesteld. We geven een opsomming.  (nieuw= **) 

Er moet meteen  gezegd worden dat de veranderingen minder ingrijpend zijn dan in het Waals Gewest.

En savoir plus ...

Pour les bailleurs et les preneurs en région Wallonne: la règle "illogique" concernant la durée restante des baux a ferme en cours a été déclarée inconstitutionnelle

Publié le 10/05/2023

Avec l'introduction au 1er janvier 2020 des nouvelles règles du décret wallon sur le bail à ferme, notamment sur la durée des contrats, le législateur wallon n'a curieusement pas élaboré de mesures transitoires pour les baux écrits en cours. À la demande de deux Juges de paix, la Cour constitutionnelle a examiné la différence de traitement entre les contrats écrits et oraux et a jugé que l’absence de mesures transitoires était inconstitutionnelle.

En savoir plus ...

Renovatieverplichting voor wie een energieverslindend residentieel gebouw verwerft sinds 2023

Publié le 09/05/2023

Sedert 1 januari 2023 wordt een renovatieverplichting opgelegd aan de verkrijgers van bepaalde residentiële gebouwen. Deze verplichting kadert in de doelstelling om tegen 2050 de CO2 – uitstoot van alle gebouwen drastisch te reduceren. Een energetisch gerenoveerd gebouw vraagt bovendien minder energie en zorgt bijgevolg eveneens voor een lagere energiefactuur.

En savoir plus ...

Eigen geld geïnvesteerd in een gemeenschappelijk goed of gestort op een gemeenschappelijke bankrekening. Kan ik mijn geld terugkrijgen eens de huwelijksboot strandt?

Publié le 09/05/2023

Wanneer mensen in het huwelijksbootje stappen, staan ze vaak niet of onvoldoende stil bij de gevolgen op het vlak van hun vermogen. Wie geen huwelijkscontract afsluit, huwt automatisch onder het wettelijk stelsel, in de volksmond ook “gemeenschap van goederen” genoemd, al klopt deze term niet helemaal. 


Correcter is het te spreken van een “gemeenschap van aanwinsten”. Alles wat de echtgenoten tijdens het huwelijk opbouwen, behoort tot het gemeenschappelijk vermogen. Echtgenoten hebben daarnaast een eigen vermogen dat bestaat uit voorhuwelijkse goederen en goederen die zij tijdens het huwelijk erven of geschonken krijgen. Op die manier zijn er dus 3 vermogens: het gemeenschappelijk vermogen en het eigen vermogen van elk van de echtgenoten. 

Deze vermogens zijn echter voortdurend in interactie met elkaar. In de praktijk doen de volgende situaties zich vaak voor: 

- Een echtgenoot stort eigen gelden op een gemeenschappelijke bankrekening waarmee gezinsuitgaven worden gefinancierd 

- Een echtgenoot investeert eigen gelden in een gemeenschappelijk goed, bijvoorbeeld de gezinswoning


De vraag stelt zich dan of en onder welke voorwaarden de echtgenoot zijn eigen gelden kan terugkrijgen in geval van echtscheiding. 

En savoir plus ...

U bent mede-eigenaar en u wil… energie halen uit zonnepanelen?

Publié le 09/05/2023

Een eigenaar van een woning beslist gemakkelijk zelf over een eventuele plaatsing van zonnepanelen op het dak van zijn woning. Voor een mede-eigenaar van een privatieve kavel in een appartementsgebouw liggen de kaarten anders, aangezien hij uiteraard niet zomaar op eigen houtje kan beslissen over de bestemming van het gemeenschappelijk dak, door plaatsing van zonnepanelen.  Oók als hij de installatie helemaal zelf bekostigt.  In de huidige bijdrage bekijken we enkele opties waarover deze mede-eigenaar beschikt. 

En savoir plus ...

NIEUWSFLASH: de automatische e-mails vanuit het omgevingsloket mogen wel wat uitgebreider zijn…

Publié le 18/01/2023

Voor stedenbouwkundige handelingen, verkavelingen, milieu-activiteiten, kleinhandelsactiviteiten en vegetatiewijzigingen heeft u een omgevingsvergunning nodig.

Beslissingen over vergunningen worden geregistreerd op het omgevingsloket.

Deze beslissingen worden onder meer aan de aanvrager gecommuniceerd via een automatische e-mail van het omgevingsloket.

Een bijzonder summiere e-mail…

Geachte heer of mevrouw
Volgende actie werd uitgevoerd: De beslissing werd geregistreerd. U vindt hierover meer informatie in het Omgevingsloket in het digitale dossier …   in het tabblad projectverloop.

Met vriendelijke groeten, 
Het Omgevingsloket 
Maar met verregaande gevolgen…

Voor de bestemmeling van deze e-mail begint de beroepstermijn van 30 of 45 dagen in principe te lopen de dag na de ontvangst ervan. 

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft in 2 recente arresten van 12 januari 2023 (RvVb-A-2223-0426 en RvVb-A-2223-0427) geoordeeld dat indien deze automatische e-mail  zélf geen beroepsmodaliteiten vermeldt, de beroepstermijn van 30 of 45 dagen pas start vier maanden na de ontvangst van deze e-mail.

De beroepsmodaliteiten houden in: of de bestemmeling beroep kan instellen, bij welke instantie en binnen welke termijn.

Besluit 

Het wordt nu wachten op een aanpassing van deze standaard automatische e-mails vanuit het omgevingsloket.

Zolang de summiere standaardmail van het omgevingsloket niet wordt aangepast, zal de beroepstermijn pas vier maanden na de verzending ingaan.

U heeft dus voorlopig even wat meer tijd om beroep in te dienen.


 

En savoir plus ...

Schenken onder de kerstboom - Hoe a “merry” christmas geen nachtmerrie wordt

Publié le 25/12/2022

Kerstmis is het feest van de vrede en de vrijgevigheid. U wilt uw lieve kinderen graag verrassen en een financieel duwtje in de rug geven. Kan dat zomaar? Hoe pak ik het aan? Kijkt de fiscus mee? En moet ik aan ieder kind evenveel geven? 

We zetten voor u de spelregels nog even op een rijtje zodat het voor iedereen een gelukkige kerst blijft.

En savoir plus ...

Wie niet inhoudt, is gezien

Publié le 23/12/2022

Wenst u werken te laten uitvoeren aan uw woning, maar gebruikt u deze woning ook gedeeltelijk beroepsmatig? Laat u werken uitvoeren door uw vennootschap? Dan bent u verplicht om inhoudingen te doen op de facturen van uw aannemer, indien uw aannemer sociale of fiscale schulden heeft. 

En savoir plus ...

Pachtgelden vervallen na 13 december 2022: verpachter kan pachtgelden aanpassen aan de nieuw verhoogde coëfficiënten

Publié le 23/12/2022

De verpachter en de pachter zijn vrij de pachtprijs te bepalen, maar zijn wel wettelijk gebonden aan maximum pachtprijzen. 

De pachtwet voorziet niet in een minimum pachtprijs maar hierbij dient men wel rekening te houden dat bij een onredelijke (lage) pachtprijs, de overeenkomst mogelijks niet als een pachtovereenkomst zal gekwalificeerd worden. 

En savoir plus ...

Slachtoffers phishing: kan de bank verantwoordelijk worden gesteld?

Publié le 23/12/2022

Meer en meer mensen, jong en oud, al dan niet vertrouwd met de digitale omgeving, worden slachtoffers van phishing. De oplichters scherpen steeds hun technieken aan en worden inventiever, waardoor het niet evident is om te herkennen dat er oplichters in het spel zijn.  

En savoir plus ...

Wordt de uitvoering van uw overeenkomst ernstig verzwaard door veranderende externe omstandigheden? De wetgever reikt u een oplossing aan!

Publié le 23/12/2022

De wereld wordt de laatste jaren getroffen door verscheidene “crisissen”, zoals onder andere de blokkering van het Suezkanaal, het Covid-virus en de Russisch-Oekraïense oorlog die de uitvoering van allerhande overeenkomsten aanzienlijk bemoeilijken en/ of navenante prijsstijgingen met zich meebrengen.

Veranderende omstandigheden, zoals hierboven, leiden vaak tot grote problemen (of aanzienlijke meerkosten) bij het uitvoeren van overeenkomsten die voordien werden aangegaan.

Kun je hier wettelijks iets aan doen?

En savoir plus ...

Kan je als bestuurder of zaakvoerder failliet worden verklaard?

Publié le 23/12/2022

Sinds de introductie van het nieuwe Wetboek Economisch Recht (WER) in 2018 kunnen bestuurders en zaakvoerders van een vennootschap failliet worden verklaard. Niettemin oordeelde het Hof van Cassatie op 18 maart 2022 in een zaak dat de bestuurder van een vennootschap in casu niet failliet kon worden verklaard. 

Zal deze recente interpretatie van het Hof in 2023 mogelijks leiden tot een aanpassing van de wetgeving? 

En savoir plus ...

EPC voor niet-residentiële eenheden

Publié le 23/12/2022

Vlaanderen streeft naar koolstofneutraliteit voor niet niet-residentiële gebouwen en dit tegen uiterlijk 2050. Om die neutraliteit te bereiken werden een aantal verplichtingen ingevoerd die grondige renovaties absoluut noodzakelijk maken. Een van deze verplichtingen is de invoer van een energieprestatiecertificaat voor niet-residentiële eenheden, of kortweg EPC NR.

En savoir plus ...

NIEUWSFLASH: Zaterdag blijft hoogstwaarschijnlijk een werkdag in het sociaal recht

Publié le 17/11/2022

In het sociaal recht wordt o.m. voor het berekenen van bepaalde termijnen, waaronder de uitwerking van een aangetekende (opzeggings)brief en het bepalen van de driedagentermijn in het kader van een ontslag om dringende reden, een zaterdag beschouwd als een werkdag die in aanmerking moet worden genomen. 

Of dit nog het geval zal zijn vanaf 1 januari 2023 is onduidelijk. 

 

En savoir plus ...

HET AANWEZIGHEIDSQUORUM OP DE ALGEMENE VERGADERING VAN MEDE-EIGENAARS: HOE GEBEURT DE BEREKENING? UITGELEGD AAN DE HAND VAN VOORBEELDEN

Publié le 04/11/2022

Het aanwezigheidsquorum heeft betrekking op feit dat de algemene vergadering geldig kan vergaderen. 

Dit quorum wordt beoordeeld aan het begin van de algemene vergadering. 
Er moet rekening gehouden worden met verschillende componenten die bepalen of de algemene vergadering van mede-eigenaars geldig kan doorgaan.

En savoir plus ...

BEZINT (samen) EER GE ONTBINDT

Publié le 04/11/2022

I. INLEIDING: BELANG VAN HANDELSHUUR

De handelshuurwetgeving is er vaak op gericht jonge beginnende ondernemers, dan wel gevestigde ondernemers, toe te laten hun handelszaak uit te baten in prestigieuze panden op florerende locaties, zonder de investering van het pand te moeten dragen. Op die manier wordt het economisch gezien interessant om via huurcontracten te werken. Het is zo dat op de contracten die worden gesloten specifiek voor de huur van handelspanden, de handelshuurwet op dwingende wijze van toepassing is. Deze wet voorziet voor de huurders een grotere bescherming dan huurovereenkomsten die niet onder deze specifieke regelgeving vallen, zoals bijvoorbeeld een minimum contractduur van 9 jaar, een recht ten voordele van de huurder op 3 huurhernieuwingen, beperkte opzegmogelijkheden voor de verhuurder,… Het is immers van belang voor de huurder dat de stabiliteit en continuïteit van de handelszaak zo veel mogelijk wordt gewaarborgd, omdat de handelaars veelal hun hart en ziel in hun handelszaak steken. Natuurlijk gaan alle rechten voor de huurders ook gepaard met enkele plichten. Zo moeten zij ook ten opzichte van de verhuurder een goede communicatie vooropstellen en in geval van vroegtijdige beëindiging van de huur, omwille van allerlei redenen, bepaalde wettelijke bepalingen naleven.

Kortom: de handelshuurwetgeving is erop gericht om voor zowel de huurder als de verhuurder stabiliteit en continuïteit te geven. 

Hét sleutelwoord in elke samenwerking is een goede communicatie tussen partijen, want vanzelfsprekend kan de wet niet allesomvattend zijn. Een recent voorbeeld uit de praktijk situeert dit.

In elk geval is het van belang indachtig te zijn dat de beschermde partij niet op voorhand afstand kan doen van de bescherming, gelet op het dwingend karakter. 

II. UIT HET LEVEN GEGREPEN

Recentelijk kwam een interessant voorbeeld in onze praktijk die de beperkingen van een wettelijke regeling illustreert en die bevestigt dat, hoe goed de wettelijke regeling ook is, hoe hard men ook gewerkt heeft aan een alles-voorziende-overeenkomst, men niet alles kan voorzien. In voorkomend geval neemt de huurder bepaalde...

En savoir plus ...

FUNDING LOSS: HET TEVEEL ACHTERAF NOG TERUGVORDEREN?

Publié le 04/11/2022

De vraag luidt of de kredietnemer, na verloop van enkele maanden of jaren, nog protest kan aantekenen bij de bank én het te veel betaalde bedrag alsnog kan terugvorderen. 

En savoir plus ...

OUT-OF-OFFICE!?

Publié le 04/11/2022

E-mailboxen puilen uit van belangrijke informatie.  Als werkgever wil je het liefst zoveel mogelijk data bijhouden. Een werknemer die tijdelijk afwezig is of definitief vertrekt, geeft daarom soms een tegengesteld belang. Wat kan en mag?

Rekening houdend met de strengste bepaling vanuit de GDPR of de CAO nr. 81 worden hierna de actiepunten overlopen, specifiek voor e-mailboxen.  

 

En savoir plus ...

“Rien ne va plus” – Bevestiging en verstrenging van de wekelijkse stortingslimiet bij online kansspelen en sportweddenschappen.

Publié le 20/10/2022

Inzetten op online kansspelen en sportweddenschappen is populairder dan ooit te voren. Spelers en het gewone publiek worden continu geconfronteerd met gokreclames op televisie en social media. Gokbedrijven zetten hun sponsoringsbudget volop in om vaste partners te worden van elke sportclub en zodoende hun bedrijven algemene naambekendheid te geven in de maatschappij.

Deze populariteit en normalisering van het gokken ziet men ook terug in de jaarlijkse cijfers dewelke de Kansspelcommissie opvolgt. Vooral tijdens de pandemie steeg het online gokgedrag, waarbij men vooral wijst op het steeds groter aantal jongeren die al eens een gokje durven te wagen. Meer dan ooit houdt het amper moeite in voor spelers om geld in te zetten via hun smartphone of computer.
De continue gokreclame en normalisering van de online kansspelen en sportweddenschappen werkt verslavingen in de hand. Volgens de minister van Justitie Van Quickenborne zou er bij meer dan 100.000 gokkers sprake zijn van een gokverslaving en bij een derde van hen zelfs van een ernstige verslaving.

Aangezien de online vorm van gokken ruimschoots de fysieke kansspelenruimtes en casino’s heeft overtroffen, heeft de overheid beslist om regels en beperkingen in te voeren om de online spelers en gokkers te beschermen door hen een veilige en gecontroleerde spelomgeving te bieden.

En savoir plus ...

Beroepsmogelijkheden na examenresultaten

Publié le 30/06/2022

Het is een blijvende en stijgende trend: studenten die het na de afloop van hun examens niet eens zijn met hun resultaten en hier iets wensen tegen te ondernemen. Alleen weten ze vaak niet hoe ze dit moeten aanpakken omdat de procedures niet algemeen gekend zijn en bovendien is de tijd om enige actie te ondernemen zéér beperkt. In eerste instantie moet men bij de onderwijsinstelling - waarbij men als student is ingeschreven - een interne beroepsprocedure opstarten. Indien men hier bot vangt, kan men zich daarna nog altijd richten tot de Raad voor Betwistingen inzake Studievoortgangsbeslissingen.

En savoir plus ...

Wat indien aannemingswerken burenhinder (dreigen te) veroorzaken?

Publié le 20/06/2022

Nu Vlaanderen meer en meer volgebouwd geraakt, verhoogt ook het risico dat door de uitvoering van aannemingswerken hinder bij de buren wordt veroorzaakt.  Welke actie kan de buur ondernemen wanneer hij schade ondervindt, of schade dreigt te ondervinden?

En savoir plus ...

Energiebesparende investeringen in uw verhuurde woning: energiebesparing op lange termijn én direct voordeel door huurprijsherziening

Publié le 20/06/2022

Nu de energieprijzen de pan uit rijzen, is het belangrijk om uw woning energiezuinig te maken. Sinds het Woninghuurdecreet geven energiebesparende investeringen aan een pand dat u verhuurt u een directe return, doordat u de huurprijs kan verhogen wanneer u aanzienlijke investeringen doet.

En savoir plus ...

Renovatieverplichting voor niet-residentiële gebouwen: een overzicht

Publié le 20/06/2022

Het klimaat evolueert met rasse schreden. Diverse maatregelen dringen zich dus op, niet in het minst met betrekking tot bestaande gebouwen. Een groot deel van dit patrimonium is immers niet klaar voor de toekomst, en is daarenboven vaak energieverslindend. Ingevolge de Vlaamse Klimaatstrategie 2050 werd daarom onder meer beslist om het Energiedecreet en het Energiebesluit te wijzigen, zodat een grondige renovatie van gebouwen vanaf nu een belangrijke prioriteit wordt. Deze bijdrage viseert enkel de wijzigingen voor niet-residentiële gebouwen, al gelden er intussen ook nieuwe normen voor verplichte renovaties van residentiële gebouwen.

En savoir plus ...

Scholingsbeding: strikte voorwaarden

Publié le 31/03/2022

Een werkgever laat een werknemer (arbeiderstaak) een externe opleiding genieten, voor een kostprijs van + 1.500 EUR excl. BTW. De werkgever laat de werknemer een schriftelijke overeenkomst ondertekenen, waarin de werknemer zich verbindt om een afnemend gedeelte van de kostprijs terug te betalen aan de werkgever, indien de werknemer de arbeidsovereenkomst beëindigt. De degressieve terugbetalingsverplichting wordt gespreid over een periode van 5 jaren vanaf datum ondertekening van de overeenkomst. De overeenkomst wordt opgesteld en ondertekend nadat de opleiding door de werknemer reeds was gevolgd en succesvol was afgerond. Is deze overeenkomst (men noemt dit een "scholingsbeding") rechtsgeldig en afdwingbaar?

En savoir plus ...

Vergoedingen naar aanleiding van het einde van de landpacht: Deel 1, de klassieke eindpachtvergoedingen

Publié le 17/03/2022

Wanneer de pachter het gepachte goed verlaat en terug ter beschikking stelt aan de verpachter, voorziet de Pachtwet in een "eindepachtvergoeding". Deze eindepachtvergoeding is evenwel een verzamelterm voor een aantal verschillende vergoedingen waar men als pachter aanspraak op kan maken.

En savoir plus ...

De huurder van mijn huis/appartement is overleden: wat nu?

Publié le 15/03/2022

Het komt af en toe voor: uw huurder is net overleden en het huis blijft dus onbewoond. Als verhuurder wil je dat zo snel mogelijk opgelost zien. Een belangrijke vraag hierbij is dus hoe en wanneer de huurovereenkomst kan stopgezet worden?

En savoir plus ...

Het toepassingsgebied van het verbod op leonijnse bedingen na het WVV. Mogelijkheid tot disproportionele winstverdeling

Publié le 15/03/2022

Het verbod op een leonijns beding of "leeuwenbeding" werd de voorbije decennia uitgebreid besproken en bekritiseerd. Dit verbod bemoeilijkte in de praktijk het sluiten van bepaalde nuttige afspraken en overeenkomsten op economisch vlak tussen aandeelhouders, zoals een put en call overeenkomst.

En savoir plus ...

De wijzigingen aan de Wet Betalingsachterstand vanaf 1 februari 2022: een kort overzicht

Publié le 23/12/2021

Recent werd in het Parlement de wet van 14 augustus 2021 goedgekeurd met het oog op de verbetering van het betaalgedrag tussen ondernemingen (B2B) en het tegengaan van misbruiken. Dit brengt opnieuw een aantal wijzigingen met zich mee van de wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van betalingsachterstand bij handelstransacties (Wet Betalingsachterstand) die als doel heeft ondernemingen te beschermen tegen wanbetalingen, maar waar ze onvoldoende in slaagt momenteel. Hieronder worden de belangrijkste wijzigingen kort besproken die van toepassing zijn vanaf 1 februari 2022.

En savoir plus ...

Liste de contrôle pour tout entrepreneur général avant l'exécution de travaux

Publié le 23/12/2021

Dans le secteur de la construction (à savoir le comité paritaire 124), il existe des formalités spécifiques mais aussi des points d'attention que vous, en tant qu'employeur, ne devez pas perdre de vue. Ces règles ne sont pas là pour vous faire peur mais pour éviter la fraude sociale et la concurrence déloyale.

En savoir plus ...

Afpaling (minnelijk of gerechtelijk) onder het nieuw Burgerlijk Wetboek

Publié le 22/12/2021

Boek 3 "Goederen" van het nieuw Burgerlijk Wetboek (BW) is in werking getreden op 1 september 2021. Dit brengt een aantal lichte wijzigingen mee met betrekking tot de werkwijze van afpaling, voorheen geregeld in artikel 646 Oud Burgerlijk Wetboek en onder het huidig recht in artikel 3.61 BW.

En savoir plus ...

Kies uw gastheer (‘host’) verstandig

Publié le 10/11/2021

Cloud- en datacenters zijn niet meer weg te denken zijn uit een moderne IT-omgeving. De on-premise aanpak verdwijnt in meer en meer ondernemingen.

Bij de keuze voor een hostingprovider houdt u best ook rekening met een aantal belangrijke contractuele afspraken.

En savoir plus ...

Digitalisering van het vennootschapsrecht: wat zijn de gevolgen?

Publié le 08/11/2021

Op 15 juli 2021 werd de Wet van 12 juli 2021 tot wijziging van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen en van de wet van 16 maart 1803 tot regeling van het notarisambt en houdende diverse bepalingen ingevolge de omzetting van Richtlijn (EU) 2019/1151 van het Europees Parlement en de Raad van 20 juni 2019 tot wijziging van Richtlijn (EU) 2017/1132 met betrekking tot het gebruik van digitale instrumenten en processen in het kader van het vennootschapsrecht (hierna de "Wet Digitalisering Vennootschapsrecht") gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

De Wet Digitalisering Vennootschapsrecht heeft voor een gedeeltelijke omzetting van EU Richtlijn 2019/1151 gezorgd, dewelke kadert in het oogmerk van de Europese Unie om het ondernemingslandschap verder te digitaliseren.

Wat zijn nu de belangrijkste wijzigingen die de Wet Digitalisering Vennootschapsrecht met zich meebrengt?

En savoir plus ...

Nightmares on wheels: zelfrijdende werktuigen

Publié le 05/11/2021

Hoogtewerker, schaarlift, verreiker, bulldozer, vorkheftruck... Werktuigen die zeer frequent gebruikt worden, maar die zich bevinden op het breukvlak van de wettelijke verzekeringsplicht, wat kan aanleiding geven tot enkele spanningsvelden tussen de eventueel aanwezige verzekering BA-uitbating en verzekeringsplicht voortvloeiende uit gebruik en het inherente risico.

En savoir plus ...

Prijsofferte tegen vaste, forfaitaire prijs: Kan de aannemer nadien de prijs nog aanpassen indien hij een optelfout heeft gemaakt?

Publié le 21/06/2021

Iedereen heeft wel al eens een offerte ontvangen van een aannemer tegen een vaste, forfaitaire prijs. De offerte bevat vaak dan ook een gedetailleerde opsomming van diverse posten. Een akkoord komt tot stand tussen bouwheer en aannemer. Kan de aannemer nadien zijn prijs nog aanpassen omwille van een optelfout in zijn offerte?

En savoir plus ...

Landbouwbedrijf in de nalatenschap: welke opties voor de erfgenamen in onverdeeldheid?

Publié le 20/06/2021

In onze praktijk capteren we uit landbouwmiddens regelmatig de bezorgdheid met over het lot van het landbouwbedrijf bij overlijden van de landbouwer. De vrees bestaat dat bij gebrek aan een regeling met de overige erfgenamen, een (openbare) verkoop en een versnippering van het landbouwbedrijf onafwendbaar zou zijn.

Deze vrees kunnen we meestal wegnemen. Een openbare verkoop blijft de uitzondering bij een uitonverdeeldheidtreding. Het principe is steeds de verdeling in natura.

Evenwel en in het belang van de continuïteit van het landbouwbedrijf, voorziet de Wet op de Erfregeling inzake Landbouwbedrijven uit 1988 (hierna: de Wet), zoals grondig aangepast in 2015, nog een preferentieel recht in het kader van de verderzetting van het landbouwbedrijf. De openbare verkoop is werkelijk dé uitzondering.

We zetten hierna de hoofdlijnen uiteen, zonder in te gaan op alle verdere formaliteiten en details.

En savoir plus ...

Hervormingen in het Vlaamse erf-en schenkingslandschap vanaf 1 juli 2021. Vlaamse Regering in de bres voor goede doelen, vrienden en … de schatkist.

Publié le 20/06/2021

Vanaf 1 juli 2021 wijzigt het Vlaamse erf-en schenkingslandschap vrij ingrijpend. Dan treedt het Decreet van 19 maart 2021 tot wijziging van de Vlaamse Codex Fiscaliteit in werking. Het fiscaal voordeel van het interessante duolegaat gaat op de schop, terwijl schenken en legateren aan goede doelen belastingvrij zal kunnen. Ook uw vrienden laten meegenieten van uw erfenis wordt een pak aantrekkelijker. De verdachte periode voor schenkingen blijft dan weer op 3 jaar. Met deze hervorming waarmee de Vlaamse Regering het altruïsme in de Vlaamse samenleving wil aanwakkeren, vergeet zij in de eerste plaats zichzelf niet.

En savoir plus ...

Hoe een slechte uitvoerder buiten de rechtbank om vervangen?

Publié le 29/04/2021

Het resultaat ziet er niet uit of er komt maar geen schot in de uitvoering. Wanneer kan je een leverancier laten vervangen?

En savoir plus ...

Evolutie in de aansprakelijkheid van de architect?

Publié le 28/04/2021

In de huidige tijdsgeest is een algemene evolutie aan de gang waarbij nauwer wordt toegekeken of partijen op passende wijze hun verplichtingen nakomen. In deze evolutie ontsnapt ook de architect niet aan zijn aansprakelijkheid. Waar de architect - zoals bij veel vrije beroepen - genoot van een nogal zachte toepassing van zijn aansprakelijkheid als architect, bemerken we recentelijk een verscherping van de beoordeling ervan. Enkele recente en relevante rechterlijke beslissingen die dat illustreren.

En savoir plus ...

Uitsluiting van de appartementswet ingeval van mede-eigendom?

Publié le 28/04/2021

In principe zijn de beginselen met betrekking tot de gedwongen mede-eigendom van toepassing op ieder onroerend goed waarop een gebouw of een groep gebouwen is opgericht of kan worden opgericht, en waarvan het eigendomsrecht verdeeld is volgens kavels die elk een privatief gedeelte én een aandeel in gemeenschappelijke onroerende bestanddelen bevatten. In bepaalde gevallen voorziet de wetgever echter toch in een mogelijkheid om af te wijken van dit dwingend recht.

En savoir plus ...

Gunstige evoluties in het appartementsrecht maar de wetgever wordt gedeeltelijk teruggefloten

Publié le 27/04/2021

Appartementen worden steeds groter en veel appartementen verouderen. Onze wetgever is reeds enkele jaren op zoek om het appartementsrecht onder druk van de huidige maatschappelijke evolutie conformeren.

En savoir plus ...

En toen was er de strijd tegen fiscale en sociale fraude

Publié le 23/12/2020

Naar aanleiding van een verslag van het Rekenhof over het ‘Actieplan voor de strijd tegen de sociale fraude en sociale dumping' wordt het College voor de strijd tegen fiscale en sociale fraude nieuw leven in geblazen, volledig in lijn met het regeerakkoord van 30 september 2020 dat de strijd tegen sociale fraude en sociale dumping met stip zet.

En savoir plus ...

Het doorgeven van gegevens aan de USA: wat kan nog?

Publié le 15/12/2020

Wie gebruik maakt van Amerikaanse software-aanbieders zoals Google, Salesforce of MailChimp geeft zo verzamelde persoonsgegevens door aan een land buiten de Europese Economische Ruimte, nl. de USA. Mag u dit nog wel?

En savoir plus ...

In bruikleen geven (gratis gebruik) van landbouwgronden door vennootschappen: There is no such thing as a free lunch...

Publié le 14/12/2020

De praktijk leert dat er in het kader van het in gebruik geven van landbouwgronden, vaak andere overeenkomsten of afspraken worden gemaakt tussen eigenaars en landbouwers dan de klassieke pachtovereenkomsten overeenkomstig de Pachtwet. De reden is natuurlijk niet ver te zoeken: men probeert de dwingende en strenge bepalingen van de Pachtwet te vermijden. Een rechtsfiguur die meer en meer opduikt, is de bruiklening of 'gebruik om niet'. Zonder pachtprijs is er geen pacht, aangezien een pachtprijs en/of een tegenprestatie essentieel is om van een pacht te kunnen spreken. Zijn er dan zoveel vrijgevige grondeigenaars? Bezint voor ge begint!

En savoir plus ...

Functieclassificaties op basis van anciënniteit komen in het gedrang

Publié le 14/12/2020

De arbeidsrechtbank van Leuven heeft beslist dat de cao van 28 september 2009 toepasselijk op pc 218 (thans: pc 200) nietig is wegens indirecte discriminatie o.b.v. leeftijd. De rechtbank beslist dat ook het KB tot algemeenverbindendverklaring van de cao niet van toepassing is. Bijgevolg wordt de cao niet als een algemeen verbindend verklaarde cao beschouwd.

En savoir plus ...

Time to unwind: neem voor het einde van het jaar de wettelijke vakantie op

Publié le 14/12/2020

Het jaareinde van wat een eindeloos jaar leek te zijn, komt dan toch in zicht. Maar het einde van het jaar brengt ook telkens weer het probleem van de niet-opgenomen vakantiedagen met zich mee. De wettelijke vakantie kan immers niet worden overgedragen naar het volgend jaar. Dit jaar is het probleem nog actueler dan ooit. Heel wat mensen namen minder vakantiedagen op tijdens het jaar in de hoop dat betere tijden zouden komen. De tijdelijke werkloosheid en de lockdown gooiden roet in het eten. Maar als werkgever moet u er op toezien dat uw werknemers voor het einde van het jaar hun wettelijke vakantiedagen hebben opgenomen.

En savoir plus ...

Arbeidsrechtbank erkent de weigering om een mondmasker te dragen als dringende reden

Publié le 11/12/2020

De gezondheidscrisis geeft aanleiding tot nieuwe discussies in de rechtspraak over ontslag wegens dringende reden. Zo diende de arbeidsrechtbank Antwerpen, afdeling Hasselt te oordelen over een ontslag wegens dringende reden van een beschermde werknemer wegens het aanbrengen van schade aan bedrijfsgoederen en het herhaaldelijk weigeren van het dragen van een mondmasker.

En savoir plus ...

Overmacht in tijden van Corona: een echt virus

Publié le 11/12/2020

Corona, COVID 19, pandemie,... Sinds begin 2020 wordt de wereld gegijzeld door het coronavirus. Na alle schade die het virus heeft aangericht op vlak van de fysieke gezondheid, hebben we ook al mogen merken dat de negatieve effecten zich niet beperken tot de gezondheid alleen, maar dat het eveneens ook heel wat economische schade heeft aangericht. Heel wat sectoren dienden van het ene op het andere moment sluiten, alle activiteiten staken,... Natuurlijk is het zo dat bepaalde verbintenissen blijven lopen, dat wederzijdse verplichtingen niet op houden te bestaan, dat er nog steeds facturen zijn die moeten betaald worden... Een vraag die hierrond ontstaan is: kan het coronavirus als overmachtssituatie worden ingeroepen in contractuele relaties? Kunnen we ons beroepen op het coronavirus als valabel argument om onze verplichtingen te ontlopen? Deze bijdrage probeert kort en bondig op deze vragen een antwoord te bieden.

En savoir plus ...

Het nieuw bewijsrecht

Publié le 10/12/2020

Op 1 november 2020 trad het nieuw bewijsrecht in voege. Het nieuwe bewijsrecht heeft drie belangrijke doelstellingen: (1) zorgen voor verduidelijking, (2) knelpunten wegwerken en (3) aanpassing aan de technologische evoluties. Het oude bewijsrecht dateert van 1804 en bevatte ondertussen veel hiaten, door de wijzigingen die technologie aan onze maatschappij aanbracht. Elektronische communicatiemiddelen zoals mails, sms'en en Whatsapp-berichten vonden maar moeilijk hun plek in de verouderde wetgeving. Er werden diverse wijzigingen ingevoerd en definities aangepast. De belangrijkste wijzigingen op een rijtje gezet.

En savoir plus ...

Nieuw regeerakkoord brengt licht in de duisternis. Shift van 21% naar 6%: voor afbraak en heropbouw woningen

Publié le 19/11/2020

De regering De Croo I heeft in haar 83 pagina's tellende regeerakkoord 1 zinnetje gewijd aan een niet onbelangrijk thema: "In het kader van sociaal woningbeleid zal het verlaagd btw-tarief van 6% voor de afbraak en de heropbouw van gebouwen worden uitgebreid tot heel het Belgisch grondgebied".

En savoir plus ...

Bijzonder bevoorrechte schuldeisers zijn buitengewoon in een gerechtelijke reorganisatieprocedure

Publié le 19/11/2020

Een schuldeiser met een bijzonder voorrecht in een gerechtelijke reorganisatieprocedure (GREO, vroegere "WCO") moet gekwalificeerd worden als een buitengewone schuldeiser. De Ondernemingsrechtbank te Gent lijkt dat standpunt ingenomen te hebben in een vonnis d.d. 15 september 2020. In Antwerpen en Namen werden reeds gelijkaardige vonnissen geveld. Dit heeft uiteraard zeer belangrijke gevolgen.

En savoir plus ...

Vereniging van de Mede-Eigenaars als wanbetaler. Vordering in faillissement mogelijk?

Publié le 19/11/2020

Het komt in de vastgoedpraktijk niet zelden voor dat de aannemer die bouwwerken aan de gemene delen van een appartementsgebouw heeft uitgevoerd, niet betaald wordt. De Vereniging van de Mede-Eigenaars, met wie u contracteerde, blijft in gebreke van betaling. De vraag stelt zich dan welke het vermogen is van de VME, wat uw uitvoeringsmogelijkheden zijn, en of de VME ook in faling kan gaan.

En savoir plus ...

Model van cultuurcontract ('seizoenspacht')

Publié le 19/11/2020

Cultuurcontracten zijn aan een aantal strikte voorwaarden. Een korte uitleg en een model van cultuurcontract...

En savoir plus ...

Koninklijk besluit houdende diverse maatregelen inzake detachering van werknemers

Publié le 20/07/2020

Vanaf 30 juli 2020 zullen buitenlandse werkgevers die werknemers detacheren naar België voor langer dan 12 maanden een uitgebreider pakket aan arbeidsvoorwaarden moeten toepassen. De termijn van 12 maanden kan verlengd worden tot 18 maanden op voorwaarde dat de werkgever hiervan een gemotiveerde kennisgeving verstrekt vóór het einde van de 12 maanden detachering. De modaliteiten van deze kennisgeving zijn gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 20 juli 2020.

En savoir plus ...

Fonds ter bestrijding van uithuiszettingen: goede optie voor de verhuurder om een uithuiszetting te vermijden?

Publié le 04/07/2020

Om het stijging van het aantal  uithuiszettingen te vermijden, heeft de Vlaamse Overheid een Fonds ter bestrijding van uithuiszettingen opgericht.   Een systeem van een huurgarantiefonds bestaat al sinds 2013, maar kende weinig succes omwille van de vele formaliteiten. Bij Besluit van 3 mei 2019 werd dit systeem hervormd, en is het Fonds ter Bestrijding van Uithuiszettingen sedert 1 juni 2020 in werking getreden. Dit Fonds is gericht op preventie, het optreden in een vroege fase, m.a.w. vooraleer er een vordering tot uithuiszetting door de verhuurder wordt ingeleid voor de Vrederechter.

En savoir plus ...

Social distancing op de algemene vergadering: versoepeling van de bestaande regels

Publié le 15/04/2020

Het aanbreken van de lente betekent voor veel ondernemingen het organiseren van hun jaarlijkse algemene vergadering. Hierbij de huidige dwingende regels van social distancing in acht nemen is echter geen kinderspel. Het virtueel organiseren van een algemene vergadering of de stemming van de aandeelhouders op afstand is geen sinecure en doorgaans niet voorzien in de statuten van de onderneming.

En savoir plus ...

Uithuiszettingen en huurcontracten tijdens de coronacrisis

Publié le 08/04/2020

De Vlaamse regering verbiedt tijdelijk alle uithuiszettingen tijdens de coronacrisis. Daarnaast kunnen huurders hun huurcontract tijdelijk per e-mail verlengen wegens buitengewone omstandigheden.

En savoir plus ...

De Procureur des Konings mag niet langer een bevel tot ontruiming van een gekraakt pand geven

Publié le 30/03/2020

Het Grondwettelijk Hof heeft de Krakerswet onder het licht gehouden. De procureur des Konings mag volgens het Hof niet langer het bevel geven tot ontruiming van een gekraakt pand. Het bevel vormt een inmenging in het recht op eerbiediging van het privéleven en de onschendbaarheid van de woning. Dwangmaatregelen die een schending van individuele rechten en vrijheden veronderstellen mogen alleen worden uitgevoerd met de toestemming van en onder de controle van een rechter. Een kraker uitzetten zal hierdoor enkel mogelijk zijn via de Vrederechter.

En savoir plus ...

De gerechtelijke reorganisatie: het ultieme redmiddel voor een goede doorstart en ter vermijding van het faillissement

Publié le 29/03/2020

De gerechtelijke reorganisatie (GREO) beschermt de onderneming tegen haar schuldeisers. Indien de onderneming geconfronteerd wordt met tijdelijke en ernstige betaalmoeilijkheden, kan de onderneming een opschortingsperiode vragen aan de Ondernemingsrechtbank. Hiertoe dient een verzoekschrift tot het bekomen van een GREO te worden opgesteld, ondersteund door diverse bewijsstukken. Belangrijk is dat van zodra het verzoekschrift is neergelegd op de griffie van de Ondernemingsrechtbank (opgeladen via het platform Regsol), de onderneming meteen reeds bescherming geniet.

En savoir plus ...

Corona beïnvloedt nu ook de spelregels voor omgevingsvergunningen

Publié le 29/03/2020

Als gevolg van de coronacrisis worden de termijnen van omgevingsvergunningsaanvragen, beroepen en openbare onderzoeken tijdelijk gewijzigd. De Vlaamse regering heeft immers op 24 maart 2020 beslist om verschillende termijnen in het omgevingsrecht tijdelijk te verlengen. Zo worden niet alleen de behandelingstermijnen voor vergunningsaanvragen verlengd, maar ook de termijn om een administratief beroep in te dienen. Door de coronamaatregelen zijn veel gemeentehuizen slechts beperkt toegankelijk en zijn niet-essentiële verplaatsingen verboden. Hierdoor worden ook de termijnen voor openbare onderzoeken gewijzigd.

En savoir plus ...

Ondernemen in tijden van Corona: op welke steunmaatregelen kunt u als ondernemer beroep doen?

Publié le 26/03/2020

De impact van het coronavirus vergroot. Dat het coronavirus niet enkel gezondheidsproblemen met zich meebrengt, staat buiten kijf. Ondernemingen en haar werknemers worden hard getroffen. De overheid springt echter in de bres met een aantal steunmaatregelen.

En savoir plus ...

Als gevolg van de coronacrisis worden de termijnen van omgevingsvergunningsaanvragen, beroepen en openbare onderzoeken tijdelijk gewijzigd

Publié le 26/03/2020

De Vlaamse regering heeft op 24 maart 2020 beslist om verschillende termijnen in het omgevingsrecht tijdelijk te verlengen. Zo worden niet alleen de behandelingstermijnen voor vergunningsaanvragen verlengd, maar ook de termijn om een administratief beroep in te dienen. Door de coronamaatregelen zijn veel gemeentehuizen slechts beperkt toegankelijk en zijn niet-essentiële verplaatsingen verboden. Hierdoor worden ook de termijnen voor openbare onderzoeken gewijzigd.

En savoir plus ...

Corona en de gevolgen op de werkvloer

Publié le 16/03/2020

Corona beheerst ons dagelijks leven... Niet alleen ons privé leven, maar ook de dagelijkse werking van onze onderneming. Hoe omgaan met zieke of bange werknemers, en met werknemers die geen opvang hebben voor hun kinderen? En hoe kan de financiële impact van dit alles enigszins worden opgevangen?

En savoir plus ...

Do’s en don’ts over direct marketing

Publié le 11/03/2020

De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) heeft een aanbeveling uitgebracht over het verwerken van persoonsgegevens voor direct marketingdoeleinden. Nieuwe elementen en de belangrijkste aandachtspunten...

En savoir plus ...

Do’s en don’ts qua cookie- en privacybeleid

Publié le 07/03/2020

De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) heeft in haar aanbeveling i.v.m. direct marketing ook advies verstrekt i.v.m. het cookie- en privacybeleid.

En savoir plus ...

Burenruzies: beter voorkomen dan genezen

Publié le 04/03/2020

Eind januari 2020 werd de Wet tot hervorming van het goederenrecht goedgekeurd. Het wetsontwerp wordt omgezet in Boek 3 in het nieuw Burgerlijk Wetboek en zal in werking treden 18 maanden na publicatie ervan in het Belgisch Staatsblad. De wet bevat nieuwe bepalingen inzake eigendom, mede-eigendom, erfpacht, opstal, vruchtgebruik, erfdienstbaarheden, hypothecaire publiciteit, enz. Boek II van het oud Burgerlijk Wetboek en onder andere de Erfpachtwet en Opstalwet, worden afgeschaft.

En savoir plus ...

Smack that smartphone!

Publié le 29/01/2020

Iedereen weet ondertussen dat het verboden is om als bestuurder van een voertuig gebruik te maken van een draagbare telefoon die in de hand wordt gehouden, voor zover dit niet stilstaat of geparkeerd staat. Dit verbod staat ingeschreven in artikel 8.4. van de Wegcode. De regel geldt voor elke bestuurder van een voertuig, dus ook voor fietsers en bromfietsers. Maar wat als je de smartphone in de hand hebt maar daarmee geen gesprek voert of berichten checkt, of iets dergelijks? Als men dus geen gebruik maakt van de smartphone waarvoor hij in de regel dient.

En savoir plus ...

Maximale betaaltermijn van 60 dagen voor transacties tussen grote ondernemingen en KMO’s

Publié le 27/01/2020

Voor overeenkomsten die gesloten worden vanaf 29 april 2020 zullen grote ondernemingen in hun transacties met KMO's rekening moeten houden met een striktere betaaltermijn van maximaal 60 kalenderdagen. Afwijkende contractuele bepalingen zullen voor niet geschreven gehouden worden. Deze nieuwe regeling voorziet dus in een betere bescherming voor de KMO die geregeld geconfronteerd worden met(te) lange contractuele betaaltermijnen in haar relaties met grote ondernemingen. Tegelijk wordt ook voorzien in een maximumtermijn van 30 dagen om de goederen of diensten te controleren.

En savoir plus ...

Cookie- en privacybeleid: do’s en don’ts volgens de GBA

Publié le 02/01/2020

Op 17 december 2019 beboette de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) een juridische website met 15'000,00 euro omdat haar privacy- en cookiebeleid niet conform de GDPR was. Wat zijn de belangrijkste lessen die wij uit deze beslissing trekken over een cookie- en privacybeleid?

En savoir plus ...

Zaakvoerder, bestuurder: opgelet! Vanaf 1 januari 2020 mag u niet meer in twee hoedanigheden optreden.

Publié le 21/10/2019

Het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (‘het WVV') is op 1 mei 2019 in werking getreden. Vanaf 1 mei 2019 wordt elke nieuwe vennootschap opgericht conform de nieuwe regelgeving van het WVV.

En savoir plus ...

Let op met het verplicht inlezen van de eID van uw klanten!

Publié le 25/09/2019

De Gegevensbeschermingsautoriteit heeft op 17 september 2019 een onderneming administratief beboet met 10.000 euro omdat de eID verplicht moest worden ingelezen voor het aanmaken van een klantenkaart.

En savoir plus ...

De omgevingsvergunning. Wat is de laatste dag van de beroepstermijn? De datum in het omgevingsloket primeert!

Publié le 27/08/2019

De beroepstermijn tegen een omgevingsvergunning bedraagt 30 dagen. De vraag rijst echter op welke informatie de beroeper zich mag baseren om de beroepstermijn te berekenen. Moet de termijn berekend worden op basis van de effectieve aanplakking, of mag men uitgaan van de termijn vermeld op het digitale omgevingsloket? De Raad voor Vergunningsbetwistingen geeft nu het antwoord.

En savoir plus ...

Ook een monument moet voldoen aan de kwaliteitsnormen voor woningen

Publié le 25/07/2019

Een woning die verhuurd wordt als hoofdverblijfplaats moet bij aanvang van de huurovereenkomst voldoen aan de vereisten op het vlak van veiligheid, gezondheid en woningkwaliteit. Deze normen worden bepaald in de Vlaamse Wooncode en de uitvoeringsbesluiten. Het nieuwe Vlaamse Woninghuurdecreet, dat op 1 januari 2019 is in werking getreden, voorziet nu ook uitdrukkelijk dat het gehuurde goed moet beantwoorden aan deze elementaire vereisten van veiligheid, gezondheid en woningkwaliteit. Een huurovereenkomst dat wordt gesloten voor een woning dat niet voldoet aan deze vereisten is nietig.

En savoir plus ...

Tweede fase van de hervorming 'verzekeringen in de bouwsector' afgerond

Publié le 27/06/2019

Mede door de technologische evolutie, de milieu-uitdagingen en de toenemende bevolkingsdichtheid is de klassieke driehoeksrelatie van bouwheer, architect en aannemer sterk gewijzigd. De architect laat zich steeds vaker bijstaan door verschillende dienstverleners zoals: ingenieurs, studiebureaus, projectmanagers, interieurarchitecten, auditeurs en energie-certificateurs, landmeter-experten,... Ondanks het feit dat de afgelopen jaren talrijke dienstverleners steeds vaker actief zijn op bouwwerven, zijn er slechts een aantal van deze dienstverleners onderworpen aan een wettelijke verzekeringsplicht.

En savoir plus ...

Advocaten mogen samenwerken met niet-advocaten maar...

Publié le 26/06/2019

Bij een aanneming tegen eenheidsprijzen kan de bouwheer voor een onaangename verassing komen te staan ingeval de totale prijs op het einde van de uitvoering van de overeenkomst (veel) hoger ligt dan het oorspronkelijk voorziene bouwbudget. In principe zijn de hoeveelheden voorzien in het initiële bouwbudget slechts vermoedelijk en indicatief, zodat een aannemer of een architect niet de risico's dragen ingeval van 'verkeerde' inschattingen van de uit te voeren werken. Niettemin worden substantiële budgetoverschrijdingen niet aanvaard. Dit artikel geeft een korte duiding welke verantwoordelijkheid de aannemer en de architect dragen ingeval van (substantiële) overschrijdingen van het bouwbudget.

En savoir plus ...

Budgetoverschrijding bij aanneming versus aansprakelijkheid aannemer en architect

Publié le 25/06/2019

Bij een aanneming tegen eenheidsprijzen kan de bouwheer voor een onaangename verassing komen te staan ingeval de totale prijs op het einde van de uitvoering van de overeenkomst (veel) hoger ligt dan het oorspronkelijk voorziene bouwbudget. In principe zijn de hoeveelheden voorzien in het initiële bouwbudget slechts vermoedelijk en indicatief, zodat een aannemer of een architect niet de risico's dragen ingeval van 'verkeerde' inschattingen van de uit te voeren werken. Niettemin worden substantiële budgetoverschrijdingen niet aanvaard. Dit artikel geeft een korte duiding welke verantwoordelijkheid de aannemer en de architect dragen ingeval van (substantiële) overschrijdingen van het bouwbudget.

En savoir plus ...

Nieuwe Pachtdecreet in het Waalse Gewest vanaf 1 januari 2020

Publié le 24/06/2019

De zesde staatshervorming heeft de bevoegdheid inzake huur en pachtwetgeving naar de gewesten overgeheveld. Het Waalse Gewest is de eerste regio die erin slaagt om de pachtwetgeving te hervormen. Er wordt verwacht dat het Vlaamse Gewest tijdens de (komende) nieuwe legislatuur een ook nieuw Pachtdecreet zal uitvaardigen. Het moet gezegd; het overleg tussen de verschillende belanghebbenden is beslist geen sinecure. Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen van dit Waalse Pachtdecreet dat in werking zal treden op 1 januari 2020.

En savoir plus ...

Ready, set, go! Het nieuwe wetboek van vennootschappen en verenigingen eindelijk goedgekeurd.

Publié le 16/03/2019

Het heeft veel voeten in de aarde gehad, maar op 28 februari 2019 werd het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen eindelijk goedgekeurd. Dit Wetboek (afgekort ‘WVV') zal in werking treden vanaf 1 mei 2019. De hervorming van het Belgische vennootschapsrecht zou moeten bijdragen tot een gunstiger ondernemingsklimaat. De krachtlijnen van het WVV zijn dan ook vereenvoudiging en flexibilisering. We geven hieronder een beknopt overzicht van de belangrijkste wijzigingen. Ook staan we even stil bij de regels betreffende de inwerkingtreding van het WVV.

En savoir plus ...

Grondwettelijk Hof vernietigt vereiste aan deelname aan openbaar onderzoek om beroep aan te tekenen

Publié le 16/03/2019

Voortaan is het beroep van derden in een administratieve beroepsprocedure tegen een omgevingsvergunning steeds ontvankelijk, zelfs als de betrokken derde geen gemotiveerd standpunt, opmerking of bezwaar heeft ingediend tijdens het openbaar onderzoek m.b.t. aanvraag voor het bekomen van een omgevingsvergunning voor het college van burgemeester en schepenen.

En savoir plus ...

Is een regularisatie nog mogelijk na een vergunningsvoorwaarde tot sloping?

Publié le 16/03/2019

In een recent arrest van 8 mei 2018 heeft de Raad van State, hierin gevolgd door de Raad voor Vergunningsbetwistingen, geoordeeld dat geen omgevingsvergunning kan worden toegekend voor het verbouwen van een gebouwencomplex, die volgens een vroegere vergunning gesloopt moesten worden en die wederrechtelijk in stand werden gehouden in strijd met de voorwaarde tot afbraak ervan. De deputatie van West-Vlaanderen heeft hierop op 29 november 2018 beslist om de omgevingsvergunning dan toch toe te staan, doch op grond van de decretale basisrechten voor zonevreemde gebouwen.

En savoir plus ...

Door het bos de bedingen niet meer zien

Publié le 05/03/2019

In de onderhandeling over een contract of bij de redactie ervan, wordt wel eens gegoocheld met termen die de vrijheid van ondernemen beperken. Wat betekenen de meest courante?

En savoir plus ...

De huurwaarborg: wat verandert er op 1 januari 2019?

Publié le 31/12/2018

Sinds 1 juli 2014 is de huurwetgeving een Vlaamse bevoegdheid. Op 1 januari 2019 treedt het Vlaams Woninghuurdecreet in werking. Het decreet geldt voor huurcontracten die vanaf die datum zijn gesloten voor een huurwoning en studentenwoningen gelegen in Vlaanderen. Een belangrijke nieuwigheid is dat de huurwaarborg terug drie maanden huur mag bedragen. De wijzigingen omtrent de huurwaarborg nog eens op een rij.

En savoir plus ...

Zes maanden na de inwerkingtreding van de verplichte verzekering tienjarige aansprakelijkheid

Publié le 31/12/2018

Krachtens de wet van 31 mei 2017 moeten alle aannemers, architecten en andere bouwactoren (zoals studiebureaus) sinds 1 juli 2018 bij het bouwen van een woning een verzekering aangaan die hun tienjarige aansprakelijkheid dekt. Voorheen kenden enkel architecten deze verplichte verzekering, terwijl het voor aannemers en andere bouwactoren beperkt bleef tot de tienjarige aansprakelijkheid.

Op vandaag, zo'n zes maanden na de inwerkingtreding werden reeds enkele reparaties aan deze wet uitgevoerd, doch zijn er op heden nog enkele lacunes.

En savoir plus ...

De gebouwenpas: alle informatie over een onroerend goed beschikbaar in één klik

Publié le 31/12/2018

Al wie een zakelijk recht heeft op een onroerend goed in Vlaanderen, zal in de toekomst de informatie over zijn gebouw of terrein én zijn omgeving online kunnen opvragen via een één-loketfunctie: de ‘gebouwenpas’. De gebouwenpas zal stapsgewijs worden ingevoerd.

En savoir plus ...

'Ruimtelijk Rendement' als nieuw criterium bij de beoordeling van een goede ruimtelijke ordening

Publié le 31/12/2018

Zal de overheid uw vergunningsaanvraag soepeler beoordelen of net niet?

Indien een verkavelings- of omgevingsvergunning wordt aangevraagd, gaat de bevoegde overheid steeds na of de aanvraag wel overeenstemt met een ‘goede ruimtelijke ordening'. Hierbij houdt ze traditioneel rekening met de ‘in de omgeving bestaande toestand'. Sinds 1 januari 2018 kan de overheid nu ook rekening houden met de ‘bijdrage van de aanvraag tot de verhoging van het ruimtelijk rendement'. Wat houdt deze wijziging in en wat kan dit betekenen voor de vergunningsaanvraag?

En savoir plus ...

Beroepsbekwaamheid in de bouw niet meer vereist vanaf 2019. Boost voor het ondernemen of doos van Pandora?

Publié le 01/10/2018

Vanaf 1 januari 2019 dient een ondernemer in de bouw zijn beroepsbekwaamheid niet meer aan te tonen. Dit heeft de Vlaamse Regering op 6 juli 2018 beslist onder druk van de Europese Unie, die de bestaande vestigingsregelgeving als strijdig met de vrijheid van ondernemen zag. Een goede beslissing of wordt de deur van de sector opengezet voor charlatans?

En savoir plus ...

Elektronisch contracteren al in de vingers?

Publié le 27/09/2018

De mogelijkheid om een gekwalificeerde elektronische handtekening te gebruiken in plaats van een handgeschreven handtekening (via e-ID en een erkende certificatiedienst) is reeds gekend sinds de wet van 21 juli 2016. De voorwaarden voor een gekwalificeerde elektronische handtekening worden versoepeld (het toekomstig artikel XII.15 en XII. 16 Wetboek Economisch Recht).

En savoir plus ...

Na de luidruchtige GDPR-verordening, nu de stille GDPR-wet

Publié le 26/09/2018

Op 25 mei 2018 trad de intussen beroemde General Data Protection Regulation of GDPR-Verordening in werking (GDPR). Toch duurde het tot 5 september 2018 vooraleer de Belgische Wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen m.b.t. de verwerking van persoonsgegevens (GDPR-wet) in alle stilte werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

En savoir plus ...

Basiskennis bedrijfsbeheer niet langer vereist voor het opstarten van een onderneming

Publié le 29/08/2018

De programmawet van 10 februari 1998 tot bevordering van het zelfstandig ondernemerschap omvat twee vestigingsvoorwaarden, de basiskennis van het bedrijsfbeheer én de beroepsbekwaamheid. Deze beperking op de vrijheid van ondernemen werd in het verleden ingevoerd met het oog op de bescherming van de consument en het verzekeren van een minimumkwaliteit van de ondernemingen. De verplichting van een attest basiskennis bedrijfsbeheer wordt in Vlaanderen verlaten.

En savoir plus ...

De roze flamingo doorgeprikt: hoe komt de rechtbank te weten dat het financieel slecht gaat met mijn onderneming?

Publié le 30/06/2018

Wanneer de Rechtbank van koophandel verneemt dat een onderneming in financiële moeilijkheden zou verkeren, start zij een handelsonderzoek op. De Rechtbank van koophandel, vanaf 1 november 2018 de Ondernemingsrechtbank, wil ondernemingen bewust maken van de toestand en hen ertoe aanzetten op de gepaste manier te reageren. Dit alles met het oog op behoud en herstel.

Beter te voorkomen dan te genezen. Wanneer u als ondernemer wordt opgeroepen in het kader van een handelsonderzoek, is het dus belangrijk voldoende aandacht hieraan aan te besteden. Cruciaal is een goede voorbereiding en bijstand, en uiteraard een duidelijke en open communicatie naar de rechtbank toe.

De nieuwe insolventiewet introduceerde een aantal nieuwigheden vanaf 1 mei 2018.

En savoir plus ...

De natuurvergunning wordt vervangen door de omgevingsvergunning voor vegetatiewijziging

Publié le 30/06/2018

Voor het wijzigen van de vegetatie en voor het geheel of gedeeltelijk wijzigen van kleine landschapselementen of de vegetatie, is vandaag nog een natuurvergunning nodig. Vanaf 1 augustus 2018 wordt dat een omgevingsvergunning. Dat betekent dat alle procedureregels worden geschrapt uit het natuurdecreet, en dat het natuurdecreet alleen nog bepaalt wannéér er een omgevingsvergunning voor het wijzigen van de vegetatie moet worden aangevraagd. De omschakeling brengt ook enkele wijzigingen in de procedure met zich mee.

En savoir plus ...

Pand op handelszaak en landbouwvoorrecht zijn voortaan pand op ondernemingsgoederen

Publié le 30/06/2018

Na herhaaldelijk uitstel is de Wet van 11 juli 2013 tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek wat de zakelijke zekerheden op roerende goederen betreft en tot opheffing van diverse bepalingen ter zake (de nieuwe Pandwet) op 1 januari 2018 eindelijk in werking getreden. Het vroegere pand op de handelszaak en het landbouwvoorrecht, ondergaan ingevolgde de nieuwe Pandwet grote wijzigingen.

En savoir plus ...

Automatische vergoedingsregeling uit het kettingbotsingsartikel alleen nog voor de volstrekt onschuldige?

Publié le 30/06/2018

Artikel 19bis-11, §2 WAM-wet, het zogenaamde kettingbostingsartikel, was door diverse rechtspraak van het Grondwettelijk Hof en het Hof van Cassatie een automatische vergoedingsregeling geworden. De betrokkenen bij elk ongeval waarvan men niet kon zeggen wie er verantwoordelijk was, zelfs slechts met twee motorrijtuigen, konden volledige vergoeding vorderen, zelfs van de eigen verzekeraar. Aan de verzekeringsmaatschappijen om de rekening onder elkaar te vereffenen. Eigenlijk hadden eigenaars van motorvoertuigen die betrokken waren in een ongeval er alle belang bij om een aanrijdingsformulier zo summier en zo onduidelijk mogelijk in te vullen, dan konden zij beiden aanspraak maken op volledige vergoeding van hun schade!

En savoir plus ...

Nieuw boek XX WER geeft een ondernemer meer kansen

Publié le 30/06/2018

Sedert 1 mei is de nieuwe wet voor de niet slagende ondernemer van kracht, goed voor het boek XX van het nieuwe Wetboek van Economisch Recht (WER). In juridische termen gaat het over het herwerken en het samenvoegen van de oude Faillissementswet en de Wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen (WCO), en het coördineren van alle bepalingen dienaangaande.

En savoir plus ...

Verhuur met BTW: regering hakt alsnog de knoop door

Publié le 08/04/2018

Goed nieuws in verband met de verhuur van onroerende goederen: vanaf oktober 2018 zal dan toch de mogelijkheid bestaan tot btw-belaste onroerende verhuur. Dit werd eerder bijna mogelijk gemaakt door het begrotingsakkoord van 26.07.2017, maar werd dan onverwachts toch nog geblokkeerd. Nu heeft de regering hierrond alsnog een akkoord bereikt.

En savoir plus ...

Het ontslag van een bestuurder opgezegd... let op schijnzelfstandigheid

Publié le 25/03/2018

De arbeidsmarkt staat voor grote veranderingen. Globalisering, mobiliteit, nieuwe technologieën en organisatiestructuren hebben grote impact. Zelfstandig ondernemen en zelf beslissen over de manier waarop werk verricht moet worden is booming onder jongeren, millennials en generatie F. Jongeren hechten meer waarde aan de inhoud van werk en minder aan de contractvorm, en voelen zich steeds minder gebonden aan een onderneming. Tijd voor een heroriëntatie. Het nieuwe Wetboek van Vennootschappen, in ontwerp, biedt handvatten voor de veranderingen op til. Het stemrecht wordt flexibel; de benoeming als bestuurder kan gepaard gegaan met opzeggingstermijnen of -vergoedingen.

En savoir plus ...

Nieuwe wetgeving mede-eigendom stimuleert verbouwen en vernieuwen van appartementsgebouwen

Publié le 25/03/2018

Een belangrijk deel van de appartementsgebouwen is momenteel verouderd en zal de komende jaren vernieuwd of aangepast moeten worden aan de vereiste normen inzake woonkwaliteit. Werken en aanpassingen aan de gemene delen moeten gezamenlijk beslist worden door de mede-eigenaars. De besluitvorming tussen de mede-eigenaars loopt in de praktijk vaak vast en de nodige aanpassingen en investeringen worden uiteindelijk niet beslist. De Minister van Justitie, Koen Geens, lanceert een wetsontwerp dat de regels die het beheer van de mede-eigendom bepalen, versoepelt en moderniseert.

En savoir plus ...

Vaarwel bouw-, milieu- en verkavelingsvergunningen. Welkom omgevingsvergunning!

Publié le 25/03/2018

De procedures voor het aanvragen van een bouw- en een milieuvergunning wijzigen grondig. Binnenkort is er nog slechts één vergunning nodig, aan te vragen bij één loket, het Omgevingsloket, waarbij slechts één openbaar onderzoek en één adviesverlening moet georganiseerd worden, resulterend in één geïntegreerde beslissing. Dit bespaart tijd en is efficiënter.

En savoir plus ...

Verruiming van de afwijkingsmogelijkheden van stedenbouwkundige voorschriften voor onroerend erfgoed

Publié le 25/03/2018

Werken uitvoeren aan een beschermd monument doe je niet zomaar. Er zijn meer beperkingen dan bij een alledaags pand. Desondanks biedt de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening ook een aantal mogelijkheden voor beschermd erfgoed waarvan andere panden niet kunnen van genieten.

En savoir plus ...

Bemiddeling als alternatief

Publié le 25/03/2018

Bemiddeling is één van de alternatieven voor de gerechtelijke procedure om geschillen op te lossen waarbij een neutrale persoon, de bemiddelaar, in een strikt vertrouwelijke sfeer een akkoord zoekt tussen de partijen, dat aanvaardbaar is voor iedereen, sic het FOD Justitie. Maar wat zijn nu voordelen van deze alternatieve geschillenbeslechting?

En savoir plus ...

Cultuurcontracten: als de vos de passie preekt...

Publié le 27/01/2018
:

Een nieuw jaar, een nieuw vennootschapsrecht. Volgens minister van Justitie Koen Geens moet 2018 hét jaar van de ondernemer worden. De hervorming van het Belgische vennootschapsrecht moet bijdragen tot een gunstiger ondernemingsklimaat. Het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen wil eenvoud en flexibiliteit centraal brengen. Een aantal cruciale krachtlijnen in afwachting van de definitieve wettekst van het nieuwe vennootschapsrecht.

En savoir plus ...

La société est morte, vive la société

Publié le 23/01/2018

Een nieuw jaar, een nieuw vennootschapsrecht. Volgens minister van Justitie Koen Geens moet 2018 hét jaar van de ondernemer worden. De hervorming van het Belgische vennootschapsrecht moet bijdragen tot een gunstiger ondernemingsklimaat. Het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen wil eenvoud en flexibiliteit centraal brengen. Een aantal cruciale krachtlijnen in afwachting van de definitieve wettekst van het nieuwe vennootschapsrecht.

En savoir plus ...

De rechtstreekse vordering anno 2018, een krachtig wapen voor de onbetaalde onderaannemer

Publié le 23/01/2018
:

Het gebeurt in de praktijk helaas geregeld dat onderaannemers door de hoofdaannemer niet betaald worden, niettegenstaande zij daar recht op hebben.

Het Burgerlijk Wetboek voorziet in artikel 1798 een krachtig instrument voor de onderaannemer om rechtstreeks betaling te verkrijgen van de bouwheer, en dit door het stellen van de rechtstreekse vordering.

De nieuwe Pandwet - die in werking is getreden per 1 januari 2018 - voorziet in een belangrijke wijziging ingeval van betwisting door de (hoofd)aannemer.

En savoir plus ...

Hervorming van het Belgische insolventierecht: inwerkingtreding voorzien op 1 mei 2018

Publié le 10/12/2017

De wet van 11 augustus 2017 heeft een grondige hervorming van het insolventierecht voor ogen. De wet treedt in werking op 1 mei 2018 en zal van toepassing zijn op insolventieprocedures die geopend zullen worden vanaf die datum.

En savoir plus ...

Indexatie van de loonbedragen van de Arbeidsovereenkomstenwet voor 2018

Publié le 10/12/2017

De Wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten voorziet een aantal loonbedragen die in aanmerking worden genomen bij het vaststellen van het scholingsbeding, het concurrentiebeding en het scheidsrechterlijk beding. De loonbedragen passen jaarlijks aan op 1 januari.

En savoir plus ...

Verplichte verzekering voor tienjarige aansprakelijkheid vanaf 1 juli 2018

Publié le 19/11/2017

In juni 2017 verscheen in het Belgisch Staatsblad de Wet Peeters-Borsus. Die wet bepaalt dat vanaf 1 juli 2018 alle architecten, aannemers en andere dienstverleners in de bouwsector verplicht zijn om een 10-jarige aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

En savoir plus ...

Krakers uitzetten gaat voortaan sneller

Publié le 19/11/2017

De lang verwachte Wet betreffende het onrechtmatig binnendringen in, bezetten van of verblijven in andermans goed of de Krakerswet treedt in werking op 16 november 2017.

En savoir plus ...

Verhuur met BTW vanaf 2018: win-win maatregel voor verhuurder én huurder

Publié le 19/11/2017

Goed nieuws in verband met de verhuur van onroerende goederen: vanaf 2018 zal de mogelijkheid bestaan tot btw-belaste onroerende, professionele, verhuur. Dit wordt mogelijk gemaakt door het begrotingsakkoord van 26.07.2017 en heeft als gevolg dat professionele verhuurders vanaf dan de mogelijkheid zullen hebben om de btw die ze betaalden voor een welbepaald pand te recupereren. Op heden is de algemene regel namelijk nog steeds dat er geen btw kan geheven worden op onroerende verhuur.

En savoir plus ...

Verplicht oriënterend bodemonderzoek op alle historische risicogronden tegen 2027

Publié le 19/11/2017

De Vlaamse overheid wil dat alle historische bodemverontreiniging in Vlaanderen tegen 2036 gesaneerd is. Om deze doelstelling te realiseren brengt de OVAM momenteel alle risicogronden in kaart. Vermoedelijk liggen er zo'n 80.000 risicogronden in het Vlaamse gewest waarvan nog maar de helft onderzocht is. De decreetgever wil nu een planning voorzien om ook die resterende 40.000 gronden te onderzoeken en desgevallend te saneren.

En savoir plus ...

Hof van Cassatie hakt in op de funding loss

Publié le 31/08/2017

Heel wat ondernemers hebben extern kapitaal nodig om de groei van hun onderneming te ondersteunen, waarbij ze zich dikwijls richten tot de bancaire kredietverlening. Om hun concurrentiepositie te vrijwaren, zijn ondernemers in bepaalde gevallen genoodzaakt af te stappen van een lening tegen een hoge rentevoet en een herfinanciering te krijgen. De ondernemer betaalt in dat geval de lopende duurdere lening vervroegd terug en sluit een nieuwe lening af tegen een lagere rentevoet. De banken rekenen in die gevallen meestal een wederbeleggingsvergoeding (funding loss) aan, een compensatie voor de interesten die de financiële instellingen mislopen voor de resterende duurtijd van de lening.

En savoir plus ...

Grote hervorming pachtwet blijft (voorlopig) uit

Publié le 31/08/2017

De zesde staatshervorming bracht zeer veel nieuwe bevoegdheden voor de gewesten met zich mee in zeer verschillende domeinen. Zo werd het overgrote deel van de huurwetgeving, met in begrip van de pacht, geregionaliseerd. De pachtwetgeving is sinds de zesde staatshervorming (2014) dus een Vlaamse bevoegdheid geworden. De vraag rees of dit een grondige wijziging van de pachtwetgeving mee zich zou brengen. Volgens laatste nieuwsberichten lijkt een grondige hervorming van de pachtwet, wegens gebrek aan consensus tussen eigenaars en pachters, niet in de maak.

En savoir plus ...

Erkenning onderaannemers bij het uitvoeren van overheidsopdrachten verplicht vanaf 1 juli 2017

Publié le 31/08/2017

In de nieuwe reglementering overheidsopdrachten, die een omzetting is van de Europese Richtlijnen, wordt in het bijzonder aandacht besteed aan de strijd tegen sociale dumping. Eén van de belangrijkste maatregelen in deze strijd is de verplichte erkenning van alle onderaannemers in de keten, dit overeenkomstig de wet van 20 maart 1991.

En savoir plus ...

De Wet Wendbaar Werk (WWW-wet): nieuwe flexibiliteitsmaatregelen

Publié le 24/05/2017
:

U wordt als ondernemer geconfronteerd met hoge verwachtingen van uw klanten, maar u botst op de arbeidsduurgrenzen in ons arbeidsrecht. Uw werknemers zijn op hun beurt vragende partij zijn voor een betere combinatie werk - privé. Geen evidente combinatie...

De Wet Werkbaar en Wendbaar Werk wil hieraan tegemoet komen, en verbetert enerzijds de arbeidsomstandigheden om werknemers langer aan het werk te houden en wil de combinatie werk - privé te optimaliseren (werkbaar werk). Anderzijds is er voorzien in een verhoging van de flexibiliteit om ondernemingen toe te laten het hoofd te bieden aan de evolutie van de economie (wendbaar werk).

En savoir plus ...

Teveel betaald loon terugvorderen

Publié le 24/05/2017

Op 10 oktober 2016 verbrak het Hof van Cassatie een arrest van het Arbeidshof te Brussel waarin werd geoordeeld over de terugbetaling van loon dat teveel is betaald.

En savoir plus ...

Teveel betaald loon terugvorderen

Publié le 24/05/2017
:

Op 10 oktober 2016 verbrak het Hof van Cassatie een arrest van het Arbeidshof te Brussel waarin werd geoordeeld over de terugbetaling van loon dat teveel is betaald.

En savoir plus ...

Teveel betaald loon terugvorderen

Publié le 24/05/2017

Op 10 oktober 2016 verbrak het Hof van Cassatie een arrest van het Arbeidshof te Brussel waarin werd geoordeeld over de terugbetaling van loon dat teveel is betaald.

En savoir plus ...

Teveel betaald loon terugvorderen

Publié le 24/05/2017

Op 10 oktober 2016 verbrak het Hof van Cassatie een arrest van het Arbeidshof te Brussel waarin werd geoordeeld over de terugbetaling van loon dat teveel is betaald.

En savoir plus ...

Teveel betaald loon terugvorderen

Publié le 24/05/2017

Op 10 oktober 2016 verbrak het Hof van Cassatie een arrest van het Arbeidshof te Brussel waarin werd geoordeeld over de terugbetaling van loon dat teveel is betaald.

En savoir plus ...

Invordering onbetwiste schuldvorderingen

Publié le 24/05/2017

Sinds 2 juli 2016 bestaat de mogelijkheid om onbetwiste commerciële schuldvorderingen tussen handelaren (B2B) in te vorderen via een nieuwe buitengerechtelijke procedure. Het gaat niet voor vorderingen op en van particulieren en publieke overheden.

Opzet is de rechtbanken te ontlasten en een eenvoudige, snelle en kostenbesparende procedure te creëren.

En savoir plus ...

Pop-up winkels vallen niet langer onder de klassieke handelshuurwetgeving

Publié le 24/05/2017
: Pop-up

Pop-up winkels krijgen eigen huurregels. Vlaanderen heeft voor deze kortlopende huurcontracten een ‘decreet houdende huur van korte duur voor handel en ambacht' uitgevaardigd, dat geldt vanaf 1 september 2016. Het decreet geldt echter niet voor de lopende huurovereenkomsten. Deze nieuwe regelgeving komt tegemoet aan een economische realiteit. Een toenemend aantal ondernemers wil immers gebruikmaken van leegstaande panden om de levensvatbaarheid van een detailhandelsconcept te testen alvorens over te gaan tot een duurzame investering.

De nieuwe regeling geldt echter alleen binnen het Vlaamse Gewest. In Brussel en Wallonië blijven de federale regels gelden en kunnen ook huurcontracten van minder dan een jaar onder de Handelshuurwet vallen.

En savoir plus ...

Vijf voor twaalf voor uw successieplanning!

Publié le 24/05/2017

Vanaf 1 juni 2016 roept de Vlaamse Belastingdienst een halt toe aan een veelgebruikte techniek inzake successieplanning, met name de schenkingen met voorbehoud van vruchtgebruik van liquiditeiten en effecten via Nederlandse notaris.

Overweegt u als (groot)ouder om uw roerende goederen over te hevelen aan uw (klein)kinderen teneinde later de erfbelasting te milderen, maar wenst u tegelijkertijd zelf toch nog de touwtjes in handen te houden voor wat betreft de controle en beheer van uw vermogen, alsook een inkomen uit dit vermogen voor uzelf te behouden, dan is het nu de hoogste tijd om actie te ondernemen.

En savoir plus ...

Politiek akkoord op Europees niveau omtrent nieuwe verordening privacy en gegevensbescherming

Publié le 24/05/2017

Eind december 2015 bereikten de Europese Raad, het Europees Parlement en de Europese Commissie een akkoord over de inhoud van een nieuwe Europese wettekst (verordening) inzake privacy en gegevensbescherming binnen de Europese Unie: de algemene verordening gegevensbescherming.

En savoir plus ...

Doorverkoop van tickets in de evenementensector

Publié le 24/05/2017

Met de lente in het vooruitzicht zijn muziekfestivals en pop -en rockconcerten, maar ook de hoge ticketprijzen die gepaard gaan met deze evenementen, weer volop in de actualiteit.

En savoir plus ...

Aandachtspunten bij ‘crowdfunding’

Publié le 24/05/2017

Crowdfunding is tegenwoordig een ‘hot' item. Hieronder geven wij graag wat duiding bij dit fenomeen.

En savoir plus ...

De Flexi-job en de uitbreiding van de goedkope overuren: de “reddingsboeien” voor de horeca?

Publié le 24/05/2017

In 2009 werd het Geregistreerd Kassa Systeem in de Horeca ingevoerd, waardoor elke horecazaak met een omzet die voor minstens 10% uit voeding bestaat tegen uiterlijk 1 januari 2016 verplicht gebruik moet maken van een witte kassa.

 

En savoir plus ...

Verlaging schenkingsrechten op onroerend goed

Publié le 24/05/2017
:

Op 1 juli 2015 trad de nieuwe Vlaamse schenkbelasting voor onroerend goed in werking. De tarieven voor de schenking van vastgoed in het Vlaamse Gewest worden ten gevolge hiervan gevoelig verlaagd en vereenvoudigd.

En savoir plus ...

Beroepsmogelijkheden na examenresultaten

Publié le 24/05/2017

Het is een stijgende trend: studenten die het na afloop van hun examens niet eens zijn met hun resultaten en hier iets wensen tegen te ondernemen. Alleen weten ze vaak niet hoe ze dit moeten aanpakken en dit omdat de procedures niet algemeen gekend zijn. Bovendien is er niet veel tijd om te handelen. In eerste instantie kan men bij de onderwijsinstelling waaraan men studeert een interne beroepsprocedure opstarten. Indien men hier bot vangt, kan men zich daarna nog altijd richten tot de Raad voor Betwistingen inzake Studievoortgangsbeslissingen.

En savoir plus ...

Start openbaar onderzoek aanduiding 58 archeologische zones

Publié le 24/05/2017

Van 17 augustus 2015 tot en met 15 oktober 2015 wordt door Onroerend Erfgoed Vlaanderen een openbaar onderzoek georganiseerd naar aanleiding van de vaststelling van de inventaris van archeologische zones.

En savoir plus ...

Omzetting van de Europese richtlijn 2011/7 inzake wanbetalers

Publié le 24/05/2017
:

De Belgische wetgever zal uiterlijk tegen half maart 2013 bij wet moeten voorzien dat bij niet-betaling van facturen door ondernemingen (inclusief vrije beroepers) of overheden.

En savoir plus ...

Sterkere positie als onbetaalde verkoper van bedrijfsmateriaal

Publié le 24/05/2017
:

Vanaf 1 september 2013 staat u als verkoper van bedrijfsmaterieel steviger in uw schoenen wanneer uw koper failliet gaat vooraleer de door u geleverde goederen te hebben betaald.

En savoir plus ...

Bankgeheim, gebracht door Caroline Geenen

Publié le 24/05/2017
:

Onder invloed van de internationale en de Europese ontwikkelingen inzake de afbouw en de opheffing van het fiscaal bankgeheim kan België niet langer achter op blijven. Reeds werden diverse initiatieven genomen om de informatie-uitwisseling in België te vergemakkelijken. Te denken hierbij valt aan de meldingsplicht inzake buitenlandse bankrekeningen, de meldingsplicht bij het Centraal Aanspreekpunt, de meldingsplicht inzake het bestaan van individuele levensverzekeringen (takken 21, 22 en 23) bij een in het buitenland gevestigde verzekeringsonderneming en de meldingsplicht inzake het bestaan van "juridische constructies". Nu is men aan een opmars bezig om deze informatie-uitwisseling te finetunen. Het Centraal Aanspreekpunt en de Fiscale Superdatabank zullen hierbij een belangrijke rol spelen. Hierop gaan we nader in.

En savoir plus ...

Te koop: landbouwgrond in Polen

Publié le 24/05/2017

Vanaf mei 2016 wordt het als buitenlander gemakkelijker om Poolse bos- of landbouwgrond aan te kopen, die aanzienlijk goedkoper is dan in België, al moet er onmiddellijk de bemerking gemaakt worden dat er enkele beperkingen en voorwaarden blijven gelden.

En savoir plus ...

Invorderingen van onbetaalde en onbetwiste schuldvorderingen buiten de rechter om

Publié le 24/05/2017

Weldra zal de invordering van niet niet-betwiste schuldvorderingen kunnen gebeuren door middel van een snellere, buitengerechtelijke procedure. De tussenkomst van de Rechtbank zal niet meer vereist zijn, de advocaat en de gerechtsdeurwaarder krijgen hierbij een centrale rol.

En savoir plus ...

De (nieuwe) wetgeving inzage bedrijfsgeheimen onthuld!

Publié le 24/05/2017

Sinds 5 juli 2016 worden "bedrijfsgeheimen" wettelijk beschermd via de Europese Richtlijn Bedrijfsgeheimen (Richtlijn 2016/943). De wetgever hoopt hiermee oneerlijke concurrentie tegen te gaan en innovatie en kennisoverdracht te promoten.

En savoir plus ...