Stay on track

Stay on track

Moving you forward

Journal

Retour au liste

Geniet nog van een verkorte verdachte periode vóór 2025

Publié le 29/10/2024

Recent werd de regering Diependaele gevormd, waarbij in het regeerakkoord tal van zaken zijn opgenomen om het gat van de begroting te verkleinen. Er zijn aldus tal van wijzigingen op komst voor de Vlaming, waarbij de vroegste wijzigingen gedateerd worden op 1 januari 2025. Voor deze nieuwsbrief, gaat het in het bijzonder om een fiscale bepaling die effect heeft op  successieplanning en/of nalatenschappen. 


De regering wil het ‘informeel schenken’ ontmoedigen en de formele (geregistreerde) schenking aanmoedigen. Deze informele schenkingen, zoals de handgift en de bankgift, zorgen er namelijk voor dat er initieel geen schenkbelasting van 3% verschuldigd is. Het ongeregistreerd schenken is echter niet zonder risico: indien de schenker binnen een bepaalde termijn (ook wel: de verdachte periode genoemd) overlijdt, dient u evenwel toch een erfbelasting te betalen, die mogelijks een hoger percentage vormt dan de schenkbelasting.

Volgens de huidige wetgeving, geldt een verdachte periode van 3 jaar. Indien de schenker na 3 jaar nog leeft, dient er geen enkele belasting te worden betaald. De regering Diependaele keert terug op dit voordeel: ze wil de verdachte periode verlengen naar 5 jaar. Dit betekent dat de schenker 5 jaar dient te ‘overleven’ om enige belasting te vermijden.

Volgens de media, zou de regering haar zinnen hebben gezet op schenkingen vanaf 1 januari 2025. Aangezien de wijziging op heden nog niet van tel is, overlopen wij voor u nogmaals de informele schenkingen die u vóór 1 januari 2025 kan uitvoeren onder de verdachte periode van 3 jaar.

De gelegenheidsenveloppe 

Voor een verjaardag, feestdag, communie, trouwfeest of elke bijzondere gelegenheid, kan u gebruiken maken van de enveloppe met cash geld. Evenwel dient de ‘enveloppe’ niet letterlijk te worden geïnterpreteerd: een overschrijving kan ook gelden.

Er zijn geen voorwaarden op vormelijk, fiscaal of burgerrechtelijk vlak aan gekoppeld. Het geschenk middels enveloppe wordt niet belast of dient niet te worden verrekend bij het overlijden van de schenker. U dient de enveloppe wel te hanteren voor een bepaalde gelegenheid (vb. Kerstmis), idealiter herhaaldelijk (vb. elk jaar).

Bovendien moet de waarde beperkt zijn zodat de fiscus de gift als ‘niet belangrijk’ bestempeld. Wat dat betekent, hangt van uw totale vermogen af. Als leidraad wordt soms de regel van 1% van uw totale vermogen (roerend en onroerend) gebruikt, maar dit is ook geen ijzeren wet. 

Schenken met de warme (belastingvrije) hand

Indien u wel van plan bent om een persoon met een serieus bedrag, in verhouding met uw vermogen, te begiftigen, dan zal er vrijwel altijd sprake zijn van een schenking. Een schenking is wel aan fiscale en burgerrechtelijke regels onderhevig. 

Als de schenking verloopt via een geldsom in cash wordt dit gekwalificeerd als een handgift. Bij een overschrijving wordt de schenking benoemd als een ‘bankgift’. 

Deze twee soorten giften worden niet belast, op voorwaarde dat u nog 3 jaar leeft na de schenking. Bij het overlijden van de schenker binnen de 3 jaar, wordt de schenking fictief bij de erfenis gevoegd en alsnog belast in de erfbelasting. Met de wijziging wordt de verdachte periode verlengd naar 5 jaar. Dit brengt een groter risico mee indien men belastingvrij wil schenken.

Om een volledig risico op een hoge erfbelasting te vermijden, kan u ervoor opteren om de schenking te allen tijde (ook binnen de verdachte periode) te registreren, dan betaalt u een vast tarief van 3% schenkbelasting op de waarde van de schenking aan in rechte lijn (kinderen, kleinkinderen, stiefkinderen, adoptiekinderen) of uw partner (huwelijk en wettelijke samenwoning) en 7% aan alle anderen. De schenking wordt dan niet meer belast bij uw overlijden. 

Tot slot, heeft u voor deze giften geen enkele verplichting tot het opstellen van een document. Het is wel aangeraden om enkele onderhandse begeleidende documenten op te stellen die dienen als het bewijs van de schenking. Zo kan u werken met een intentiebrief (voor de schenking), een ‘pacte adjoint’ kort na de schenking, en een aanvaardingsbrief (na de schenking).  

Indien u reeds plannen heeft om informeel te schenken, raden wij aan om dit niet op de lange baan te schuiven en de schenking vóór 2025 uit te voeren. Zo vermijdt u meer risico op het betalen van een erfbelasting, hetgeen evenzo uw gemoedsrust ten goede komt.